Sąsiadka przez dłuższy czas strzegła swojego przepisu na gofry niemal jak cennego skarbu. W końcu zdecydowała się jednak go ujawnić, a ja przekonałam się, że to jednak nie kiepski model gofrownicy był moim problemem. Aby gofry były chrupiące, ważny jest przede wszystkim sprawdzony przepis na ciasto, a także przestrzeganie kilku prostych trików. Dodatki do gofrów lepiej naszykuj sobie z wyprzedzeniem, żeby po upieczeniu nie wystawiać na próbę cierpliwości domowników.

Przepis na chrupiące gofry

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 80 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzej, aby było ciepłe.
  2. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc ewentualnie wyjmij je wcześniej z lodówki.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w metalowej misce. 
  4. Żółtka włóż do drugiej miski, dolej mleko, a także olej. Na sam koniec do masy z żółtkami dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Zmiksuj składniki, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  6. Do miski z białkami dodaj dosłownie szczyptę soli. Ubij białka na sztywną i lśniącą pianę. Najlepiej jest zaczynać ubijanie od najniższych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
  7. Gdy białka będą puszyste, dodaj łyżeczkę cukru.
  8. Do miski z masa dodawaj partiami ubitą pianę. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. 
  9. Płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem. Ilość powinna być naprawdę niewielka, więc najlepiej użyj pędzelka.
  10. Zamknij gofrownicę i rozgrzej ją do maksymalnej mocy.
  11. Średnią chochelką nakładaj porcje ciasta na płytki. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia, bo wpłynie to na późniejszą konsystencję gofrów. 
  12. Trudno oszacować dokładny czas pieczenia, bo może on się różnić w zależności od modelu. Przy gofrownicy o mocy 1300 W jest to szacunkowo około 4 minuty pieczenia, z kolei jeśli masz gofrownicę o mocy 700 W, musisz zakładać około 10 minut.

Inne porady, by gofry były idealnie chrupiące

Część porad zawartych jest już w samym przepisie (np. idealna temperatura jajek i mleka, a także optymalny czas pieczenia). Musisz jednak pamiętać o kilku dodatkowych czynnikach. Zanim rozgrzejesz gofrownicę, dokładnie umyj, a potem starannie osusz płytki grzewcze. Potem posmaruj je odrobiną oleju, ale tylko do pieczenia pierwszej partii gofrów. Później już nie musisz tego robić. Gofry piecz do momentu, aż delikatnie się zrumienią. Postaraj się jednak "nie podglądać ich" za często - otwieranie gofrownicy zmienia temperaturę. Gofry piecz zawsze od razu po zrobieniu ciasta.