Gołąbki na zimno mogą początkowo brzmieć przedziwnie, ale okazuje się, że jest to genialny pomysł. Jego autorką jest sama Magda Gessler, a całą recepturę pokazał na instagramie Damian Kordas. Taki szybki i prosty w przygotowaniu przysmak sprawdzi się na każdą okazję, a zrobienie go jest dziecinnie proste. Wystarczy tylko kilka składników, a wśród nich ani grama białej kapusty. Zamiast niej, wykorzystuje się tutaj inne, równie znane listki.
Jak zrobić gołąbki na zimno?
Gołąbki na zimno poznaliśmy dzięki instagramowemu profilowi Damiana Kordasa i od razu pokochaliśmy ten pomysł. Zwycięzca jednej z edycji kulinarnego show MasterChef zobaczył to danie w "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler i pokazał, jak odtworzyć je krok po kroku. Sam przepis jest banalnie prosty, gdyż chodzi tu o to, aby przyrządzić prostą surówkę z pora, selera korzeniowego i jabłka, a potem zawinąć ją w liście sałaty masłowej, tworząc zgrabne roladki na jeden kęs.
Tak przygotowane chrupiące rollys to genialnie sposób na efektowną przystawkę na święta czy imprezy, a także szybką przekąskę między posiłkami czy zdrowy lunch na wynos do pracy czy szkoły. Są pyszne i pełne witamin, a przy tym lekkie i odświeżające, a jak mówi sam Damian Kordas - "to jest przywoływanie wiosny".
Chrupiące rollsy z surówką z pora i selera - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- kilka większych liści sałaty masłowej
- 1 biała część pora
- pół selera korzeniowego
- 1 kwaśne jabłko
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Jabłko dokładnie umyj, a seler obierz ze skórki i zetrzyj oba składniki na tarce o grubych oczkach.
- Białą część pora pokrój w cieniutkie półplasterki, a potem wszystko przełóż do dużej miski.
- Składniki wymieszaj ze śmietaną, cukrem, octem i solą, a na koniec połącz całość.
- Sałatę umyj i podziel ją na listki. W każdym z nich nieco rozbij twardą końcówkę nożem, aby zmiękła i dobrze się zawijała.
- Gotową surówkę nakładaj na liście sałaty i zwijaj całość w zgrabne roladki.
Źródło: Instagram.com/damiankordas
















