Gołąbki to jedno z podstawowych dań obiadowych w Polsce. Zazwyczaj serwuje się z ziemniaczkami z wody lub z purée, czasami pojawia się też obok nich surówka. Całość polewa się nieśmiertelnym, wszystkim dobrze znanym, sosem pomidorowym. I mimo, że jest pyszny, czasem dla odmiany warto zrobić coś bardziej wyrazistego. W tym wydaniu można śmiało podać takie gołąbki nawet na świąteczny obiad, bo sos zrobiony jest z chrzanu.
Przygotuj gołąbki z kapusty włoskiej
Składniki:
- kapusta włoska
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- opcjonalnie bulion warzywny lub drobiowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- W sporym garnku zagotuj wodę. Posól ją i zanurz w niej główkę kapusty (bez głąba). Niech pyrka sobie na małym ogniu przez około 10 minut. Wyłów ją i odsącz, potem oddziel liście.
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski przełóż mięso mielone, wsyp ryż. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, zeszklij ją na patelni, pod koniec dołóż ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przenieś do ryżu i mięsa. Dosyp sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, porcję ułóż na liściu kapusty i zawiń w gołąbki.
- Dno dużego garnka wyłóż zbędnymi lub uszkodzonymi liśćmi kapusty. Chodzi o to, żeby zabezpieczyć je przed przypaleniem. Ułóż na nich gołąbki, zalej je wrzącym bulionem lub wodą. Gotuj je na małym ogniu przez 45-60 minut. Nie mieszaj ich, bo mogą się rozpaść. W razie potrzeby dolej więcej płynu i zmniejsz ogień.
- Nie wylewaj płynu, który się wytworzył w czasie gotowania, będzie potrzebny do sosu.
Zrób sos chrzanowy do gołąbków
Składniki:
- woda z gotowania kapusty
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Do rondelka przełóż masło, roztop je na niewielkim ogniu, dosyp mąkę i podsmaż razem przez chwilę. Wlej niewielką ilość wody z gotowania kapusty. Całość doprowadź do wrzenia. Dołóż chrzan i śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i już zdejmij z palnika. Na koniec dodaj też żółtko, posiekany koperek i połącz składniki. Gołąbki w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami z wody, purée lub kromką świeżego chleba.

















