Gołąbki to jedno z podstawowych dań obiadowych w Polsce. Zazwyczaj serwuje się z ziemniaczkami z wody lub z purée, czasami pojawia się też obok nich surówka. Całość polewa się nieśmiertelnym, wszystkim dobrze znanym, sosem pomidorowym. I mimo, że jest pyszny, czasem dla odmiany warto zrobić coś bardziej wyrazistego. W tym wydaniu można śmiało podać takie gołąbki nawet na świąteczny obiad, bo sos zrobiony jest z chrzanu.

Przygotuj gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • opcjonalnie bulion warzywny lub drobiowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W sporym garnku zagotuj wodę. Posól ją i zanurz w niej główkę kapusty (bez głąba). Niech pyrka sobie na małym ogniu przez około 10 minut. Wyłów ją i odsącz, potem oddziel liście.
  2. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp ryż. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, zeszklij ją na patelni, pod koniec dołóż ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przenieś do ryżu i mięsa. Dosyp sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotlety, porcję ułóż na liściu kapusty i zawiń w gołąbki.
  4. Dno dużego garnka wyłóż zbędnymi lub uszkodzonymi liśćmi kapusty. Chodzi o to, żeby zabezpieczyć je przed przypaleniem. Ułóż na nich gołąbki, zalej je wrzącym bulionem lub wodą. Gotuj je na małym ogniu przez 45-60 minut. Nie mieszaj ich, bo mogą się rozpaść. W razie potrzeby dolej więcej płynu i zmniejsz ogień.
  5. Nie wylewaj płynu, który się wytworzył w czasie gotowania, będzie potrzebny do sosu.

Zrób sos chrzanowy do gołąbków

Składniki:

  • woda z gotowania kapusty
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

Do rondelka przełóż masło, roztop je na niewielkim ogniu, dosyp mąkę i podsmaż razem przez chwilę. Wlej niewielką ilość wody z gotowania kapusty. Całość doprowadź do wrzenia. Dołóż chrzan i śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i już zdejmij z palnika. Na koniec dodaj też żółtko, posiekany koperek i połącz składniki. Gołąbki w sosie chrzanowym podawaj z ziemniakami z wody, purée lub kromką świeżego chleba.