Nawet wielkim miłośnikom śniadań takich jak jajka po benedyktyńsku lub jajka po florencku technika tworzenia œuf poché (jak nazywają się po francusku jajka w koszulkach) może sprawić pewne problemy. Czasem białka rozlewają się niekontrolowanie i tracą swój atrakcyjny kształt, a przy większej liczbie gotują się nierównomiernie, bo każdą sztukę trzeba wlewać oddzielnie do wrzątku.
Koniec z błędami, zmutowaną otoczką i przeciągniętym żółtkiem. Jajka w koszulce z tą techniką zawsze wychodzą idealnie. Wystarczy zanurzyć je wcześniej w occie. Zobacz, dlaczego to działa i jak to zrobić krok po kroku.
Jak powstają jajka w koszulce?
Jajka w koszulce robi się poprzez wrzucenie ich bez skorupki do gorącej wody. Cały trik polega jednak na tym, że białko nie może się za bardzo rozlać ani tym bardziej opaść na dno i całkiem rozpłaszczyć. Chodzi o to, żeby powstał elegancki eliptyczny pakunek kryjący w środku idealne żółtko. Żeby się to udało, trzeba zapamiętać kilka zasad:
- Woda w garnku nie powinna się mocno gotować. Idealna temperatura to 82–88°C.
- Do wody trzeba dolać ocet. Dzięki niemu białka się szybciej się ścinają i łatwiej będzie wtedy uzyskać jajka w ładnym kształcie.
- Jajek lepiej nie wybijać bezpośrednio do garnka. Lepiej przygotować je sobie wcześniej w kokilkach lub miseczkach.
- Dobrze jest zamieszać wodę łyżką, żeby stworzyć wir i dopiero wtedy wrzucić jajko. Dzięki temu nie opadnie na dno.
A co, jeśli chcesz zrobić więcej jajek naraz? Wtedy sprawy się trochę komplikują, bo klasyczną metodą nie można wrzucić ich wszystkich od razu do garnka. Ale i na to jest sposób. Sprawdź poniżej, jak przyrządzić nawet 6 lub 8 jajek w koszulce za jednym zamachem.
Jajka w koszulce hurtem – niezawodna technika krok po kroku
Jak zrobić jajka w koszulce na większą liczbę osób, żeby nie rozleciały się stłoczone w jednym garnku? Wykonaj następujące kroki:
- Wlej ocet (na przykład jabłkowy lub winny) do dużego głębokiego talerza lub płaskiego rondla. Wystarczy tyle, żeby przykryć dno.
- Ostrożnie wbij jajka do octu. Najlepsze są świeże, bo mają dość zwarte, niewodniste białko. Poruszaj trochę naczynie, żeby wszystkie jajka pokryły się kwaśnym składnikiem. Możesz też podlewać je łyżką. Trzymaj je w takiej kąpieli przez około 5 minut. Zauważysz prawie od razu, jak ocet zaczyna ścinać białka.
- Wlej jajka wszystkie razem do gorącej wody, razem z octem. Gotuj już jak standardowe jajka w koszulce, ale nieco krócej. Powinny im wystarczyć 2-3 minuty (dla płynnego żółtka), ponieważ ocet już częściowo je „ugotował".
- Przełóż jajka w koszulce od razu do miski z zimną wodą, żeby przerwać obróbkę cieplną, utrwalić ich kształt i wypłukać ocet.
Jak podawać jajka w koszulce?
Jajka w koszulce świetnie smakują po prostu na grzance. Żółtko apetycznie się rozlewa, więc tworzy się sos, w którym można maczać kawałki chleba. Ale są też podstawą wielu klasycznych śniadań, takich jak jajka po benedyktyńsku, czyli podane na angielskiej bułeczce, z szynką i sosem holenderskim.
Warto położyć je na kanapce na ciepło z awokado. Dobrze komponują się także z ziemniakami, więc można łączyć je z chrupiącymi plackami lub młodymi kartoflami w mundurkach. Tworzą wybitną parę ze szparagami, a także szpinakiem lub jarmużem. Kiedy najdzie cię ochota na śniadanie jak z restauracji, połóż je na bajglu z wędzonym łososiem. Mogą zastąpić jajka na twardo w tradycyjnych kwaśnych zupach, takich jak żurek lub zupa szczawiowa.
Źródło: youtube.com/@legoutdumonde


















