Sezon na jagodzianki właśnie wystartował, ale w kawiarniach czy piekarnikach jedna bułeczka potrafi kosztować spore sumy. Lepiej więc poszukać tych owoców lata na najbliższym bazarku i przygotować własne wypieki - o niebo tańsze i smaczniejsze. Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu Tomasza Strzelczyka, a wtedy bułki drożdżowe z pewnością wyjdą puszyste, złociste i nie puszczą soku. Kluczem jest jeden składnikowy trik, który zadziała u każdego.
Jak zrobić jagodzianki, aby nadzienie nie wypływało? Sprytny trik Tomka Strzelczyka
Jeśli chodzi o składniki na ciasto drożdżowe, to wszystko jest tu klasycznie, ale tym, co wyróżnia przepis Tomka, jest podejście do nadzienia. Zamiast skrobi ziemniaczanej, która daje konsystencję „kisielu”, kucharz używa bułki tartej. To stary, sprawdzony trik, który robi ogromną różnicę. Wszystko dlatego, że bułka chłonie nadmiar soku z jagód, nie wpływając jednocześnie na smak i strukturę bułeczek. Dzięki temu jagodzianki pozostają pulchne, a nadzienie w środku nie jest mokre i rozciapane, tylko przyjemnie gęściutkie.
Jednak klucz do sukcesu to nie tylko bułka tarta, ale też sposób formowania. Pamiętaj więc, aby nie rozciągać zbyt cienko ciasta, aby potem nie przebiło się od wilgoci. Staraj się także dokładnie sklejać brzegi i zawsze układać bułeczki zlepieniem do dołu. Gdy zapamiętasz te proste zasady, jagodzianki powinny wyjść szczelne, pyszne i naładowane nadzieniem aż po same brzegi. Zobacz poniżej dokładny przepis Tomka Strzelczyka i bierz się za przygotowania.
Przepis na jagodzianki Tomka Strzelczyka
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
na nadzienie:
- 350 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
na lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia, a następnie wsyp 6 łyżek mąki, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dodaj jajko, żółtko, resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy i sól. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem. Na koniec dodaj roztopione, przestudzone masło i po raz ostatni krótko wyrabiaj.
- Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie jagody wymieszaj z cukrem i bułką tartą, a wyrośnięte ciasto przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części.
- Każdy kawałek rozpłaszcz na placek, nałóż na środek łyżkę jagodowego nadzienia i zlep brzegi jak pieroga. Delikatnie roluj bułeczkę na stolnicy, nadając jej owalny kształt.
- Gotowe jagodzianki układaj na blaszce z papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Następnie ponownie odstaw je wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte jagodzianki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, aż będą rumiane.
- W międzyczasie wymieszaj cukier puder z ciepłą wodą, aż lukier będzie gładki.
- Gotowe bułeczki odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem posmaruj lukrem.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















