Naleśniki austriackie to najlepszy wybór na krokiety z kapustą lub z mięsem. Aromatyczny, gazowany dodatek do ciasta podkreśli ich smak najlepiej, a dodatkowo placki wyjdą elastyczne i wyjątkowo puszyste, przez co ciasto nie będzie „zasuszać” - nie stanie kością w gardle. Będzie ono równie smaczne i wilgotne jak sam farsz. To najlepsze naleśniki pod wytrawne nadzienie, jakie możesz zrobić, ale mają jeszcze inne atuty w zanadrzu.

W czym naleśniki austriackie są lepsze od innych?

Sekretem naleśników austriackich jest dodatek jasnego piwa do ciasta - miksuje się je z jajkami na dobrze napowietrzoną, puszystą miksturę, co przekłada się później na konsystencję i wyrazisty, wytrawny smak placków. Naleśniki po austriacku z dodatkiem piwa możesz podać nawet na słodko, z białym serem czy powidłami - jeśli zrezygnujesz z ziół i zieleniny w przepisie.

Jeżeli planujesz je jako obiad dla całej rodziny, wersję dla dzieci przygotuj bez procentów, bo cały alkohol podczas smażenia placków niestety nie wyparowuje. Zamień je na lemoniadę. Nada owocowego smaku - takie naleśniki będą świetnie pasować do uwielbianego przez dzieciaki nadzienia na słodko.

Jakub Kuroń unowocześnił przepis na naleśniki po austriacku. Sprawdź, co kucharz dodaje do ciasta. Nie ma tu żadnej magii - tylko to, co dostaniesz w każdym sklepie.

Przepis Jakuba Kuronia na naleśniki piwne

Składniki:

  • 100 g mąki (nieco ponad 1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 250 ml jasnego piwa
  • 20 ml brandy
  • 1 łyżka świeżych lub 1 łyżeczka suszonych ziół, według uznania, np. majeranek, tymianek lub oregano
  • ulubiona zielenina, np. posiekana natka pietruszki lub liście szałwii
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka z piwem na puszystą masę za pomocą trzepaczki lub miksera. 
  2. Przesiej do miski z masą stopniowo mąkę, cały czas mieszając ciasto. Następnie dolej brandy, olej, sól i resztę przypraw i zmiksuj do połączenia się z resztą masy. 
  3. Odłóż ciasto naleśnikowe na 30 minut. 
  4. Posmaruj patelnię cienką warstwą tłuszczu i wylewaj chochelką porcje ciasta - rozprowadź po całej powierzchni i smaż z obu stron na złoto. 

Źródło przepisu: Kuron.com.pl

Z czym podawać naleśniki po austriacku?

Jeśli zdecydujesz się usmażyć nieco grubsze i pokroić je w paski, powstanie „makaron”, z którym Austriacy serwują zupy. Takie kluski naleśnikowe możesz też podać z:

  • sosem bolognese z mięsem mielonym
  • do chili con carne (lub sin carne - bez mięsa)
  • z gulaszem

Dobrym pomysłem będzie też naleśnikowa lasagne: wystarczy przełożyć naleśniki w naczyniu do zapiekania mięsnym farszem i podpiec. Pasować będzie do nich również starty ser i szynka oraz szczypiorek, nadzienie ze szpinakiem lub grzybowe.