Dip z pistacji to przekąska w sam raz na wiosnę, bo swoim kolorem przywołuje w myślach oblaną słońcem zieloną polanę. A poza tym można w nim zanurzać nowalijki do chrupania, takie jak szparagi, młode marchewki lub zielony ogórek.

Swoją kremową konsystencję zawdzięcza nie tylko orzechom, z których podczas mielenia wysączają się zdrowe tłuszcze. Ważnym dodatkiem jest ser feta – sprawia, że dip jest w punkt słony i kremowy. Nie trzeba tu już właściwie żadnych przypraw oprócz czosnku.

Przepis na słony dip pistacjowy

Składniki:

  • 150 g pistacji 
  • 300 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 5 łyżek oliwy
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do kielicha blendera obrane pistacje (oprócz skorupek zdejmij także cienką, brązową skórkę, żeby dip miał jak najładniejszy kolor). Zmiksuj je z oliwą na pastę. Najlepiej dodawaj tłuszcz roślinny stopniowo, aż uzyskać odpowiednią konsystencję. 
  2. Dodaj do pasty posiekany ząbek czosnku, jogurt, ser i sok i skórkę cytryny oraz opłukaną i osuszoną natkę pietruszki (zielone listki sprawią, że dip z pistacji i fety będzie miał bardziej soczystą barwę, możesz też wykorzystać kolendrę lub miętę). Ponownie zmiksuj. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej jogurtu.
  3. Spróbuj sosu i jeśli jest taka potrzeba, wyreguluj smak sokiem z cytryny (lub limonki) i solą morską. Możesz dorzucić też takie przyprawy jak płatki chili lub gałka muszkatołowa, które dobrze komponują się z pistacjami.
  4. Przełóż dip do miseczki i tuż przed podaniem udekoruj go – skrop oliwą i posyp pokruszonymi orzechami. Do ozdoby możesz też wykorzystać inne zielone elementy, które masz pod ręką, na przykład pestki dyni lub gałązki koperku. 

Do czego podawać dip z pistacji i fety?

Pistacjowy dip na pewno zrobi wrażenie na gościach (zdziwią się, że to nie pasta z zielonego groszku), więc warto postawić go w dobrze widocznym miejscu zimnego bufetu lub na stole ze słonymi przekąskami. Godnie zastąpi klasyczny hummus i różne smalczyki, które zazwyczaj podajesz do świeżego pieczywa, grzanek, paluchów drożdżowych i warzyw pokrojonych w słupki. Sprawdzi się jako dodatek do chipsów z tortilli lub pieczonych łódeczek ziemniaczanych. 

Dip z pistacji i fety możesz wykorzystać także jako smarowidło na kanapkę. Twórz dzięki niemu różne lunchowe kompozycje. Dobrze komponuje się z wyrazistymi w smaku wędlinami i serami. Możesz połączyć go z lazurem, ostrym salami lub włoską szynką dojrzewającą. Na bagietkę lub kromkę chleba warto położyć liście sałat, które swoją świeżością przełamią treściwą, kremowa pastę. Świetnie sprawdzi się lekko pikantna rukola lub chrupiąca sałata rzymska.