Jesienią zawsze „chodzą za mną” potrawy z leśnymi grzybami. Ostatnio udało mi się kupić na bazarku torbę świeżych kurek i postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Danie wyszło tak smaczne, że już szukam kolejnej okazji, żeby je powtórzyć. Wyraziste kotlety z kurczaka w aromatycznym sosie kurkowym podbiły nie tylko moje podniebienie - rodzina także domaga się repety. Na szczęście przepis jest banalnie prosty, trzeba tylko odpowiednio zatroszczyć się o grzyby.
Jak oczyścić kurki przed dodaniem do sosu?
Kapelusze kurek są lekko pofałdowane, a drobne trzonki często pełne drobinek piasku, igliwia oraz resztek leśnej ściółki. To nie ułatwia czyszczenia tych grzybów. Robienie tego zwykłym nożykiem lub pędzelkiem trwałoby całe wieki szczególnie, jeśli masz ich całą torbę. Jeśli kusi cię mycie kurek pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się z nich zanieczyszczeń - to średni pomysł. Te grzyby nie powinny być długo moczone przed smażeniem.
W zamian sięgnij po zwykłą mąkę pszenną, która błyskawicznie oblepi brud i pozwoli szybko oraz bardzo łatwo pozbyć się go z grzybów. Przesiej mąkę do miski, dorzuć brudne grzyby i zacznij potrząsać miską. Dzięki temu mąka rozprowadzi się równomiernie i nie połamiesz grzybów. Do drugiej miski wlej zimną wodę, a potem wrzuć kilka kostek lodu. Przełóż do niej kurki obtoczone w mące. Lód sprawi, że grzyby zachowają jędrność i elastyczność. Delikatnie zamieszaj kurki ręką. Mąka spłynie dowody i przy okazji zabierze ze sobą cały leśny brud.
Na koniec rozłóż obmyte kurki na kilku warstwach ręcznika papierowego - pojedynczo, żeby mogły dobrze wyschnąć. Jeśli papier szybko nasiąknie, od razu wymień go na świeży. Tak oczyszczone grzyby są gotowe, żeby zrobić z nich pyszny sos do mięsa.
Fot. Adobe Stock, Наталья Анюхина
Przepis na kotlety z kurczaka w sosie kurkowym
Składniki:
- 1/2 kg filetu kurczaka
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól do smaku
Dodatkowo:
- parę łyżek mąki pszennej do panierowania kotletów
- olej do smażenia kotletów
Na sos:
- 300 g świeżych kurek
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka domowego bulionu (najlepiej warzywnego lub grzybowego)
- 1 łyżka mąki pszennej
- do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Mięso oczyść z błonek, bardzo drobno je pokrój lub zmiel w maszynce do mięsa.
- Następnie przełóż mięso kurczaka do miski, wbij do masy jajko, dodaj startą cebulę, wsyp bułkę tartą, paprykę mieloną, sól oraz oregano.
- Masę porządnie wymieszaj dłońmi, aż będzie idealnie jednolita.
- Następnie formuj z niej niewielkie kulki, lekko je spłaszczaj, obtaczaj mące i wykładaj na rozgrzany olej.
- Smaż z obu stron na rumiano.
- Kurki dokładnie oczyść zgodnie ze wskazówkami.
- Na wysokiej patelni (lub w woku) rozpuść masło klarowane.
- Dodaj obraną, pokrojoną w kostkę małą cebulę oraz posiekany drobno czosnek, podsmażaj.
- Następnie dodaj kurki, podsmażaj ok. 10 minut, dopraw pieprzem, kurkumą oraz solą.
- Dolej bulion i duś grzyby dalej.
- Na koniec sos zagęść mąką rozrobioną ze śmietaną, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut od momentu zagotowania.
- Do sosu dodaj gotowe kotlety i podgrzej je w sosie.
Kotlety z kurczaka w sosie kurkowym najlepiej smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką (np. tartymi buraczkami). Smacznego!
















