Smażone filety z piersi kurczaka dorobiły się we współczesnej polskiej kuchni niemal tak samo mocnej pozycji jak nasze słynne schabowe. I nie ma co się temu dziwić – są całkiem smaczne, szybko je się przyrządza i poza ryzykiem wysuszenia mięsa raczej nie ma tu miejsca na negatywne niespodzianki podczas przygotowań.

Mało kto jednak wie, że z kurczaka można przyrządzić jeszcze lepsze sznycle. Jak? Trzeba zamienić zwykły i oklepany filet z kurczaka na coś innego. Tym czymś jest mięso z udka kurczaka. Przyczyna jest prosta. Właśnie ta część kurzej tuszki jest znacznie bardziej soczysta. 

Nie ma tu ryzyka wysmażenia mięsa na wiór. Ponadto obiektywnie rzecz ujmując, jest w nim znacznie więcej smaku. Jeśli boisz się, że mięso z udka nie dojdzie na patelni tak samo szybko jak filet, to musisz je tylko dokładnie ubić – tak samo jak schabowe. 

Jak przygotować mięso z udek na kotlety?

Surowiec na takie kotlety można pozyskać na dwa sposoby. Łatwiejszym wyjściem będzie kupienie luzowanego udka z kurczaka już w markecie lub w sklepie mięsnym. Takie mięso ma jednak tę wadę, że zwykle są to mniejsze kawałki – udka nie są wyluzowane w całości, przez co same sznycle wyjdą po prostu mniejszych rozmiarów.

Drugi patent – jak łatwo się domyślić – to wyluzowanie udka we własnym zakresie. Jest to do zrobienia, jednak zajmuje sporo czasu. Plus tego rozwiązania to możliwość przygotowania większego kotleta. Można bowiem spodobać zrobić to bez dzielenia kawałków mięsa z udka na mniejsze części.

Przepis na sznycle z udka z kurczaka

Składniki:

  • Ok. 2-3 udka z kurczaka, najlepiej od razu wyluzowane z kości
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 jajka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g bułki tartej lub panko
  • Olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw zacznij od przygotowania mięsa. Jeśli dysponujesz już udkami bez kości, oczyść je, posól i dopraw pieprzem z obu stron. Następnie owiń je folią spożywczą na desce i rozbij nieco tak samo jak na schabowe.
  2. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj paprykę w proszku, przyprawę do kurczaka (ilość wedle uznania) i sos sojowy. Ubij wszystko trzepaczką na gładką masę. Masa jajeczna powinna być jednolita, nie można dopuścić, by białko nie było połączone z żółtkami. 
  3. Rozgrzej na patelni tłuszcz do smażenia. W czasie rozgrzewania tłuszczu panieruj przygotowane wcześniej sznycle. W tym celu najpierw wrzuć je do miski z masą jajeczną, a następnie do wysypanej na  talerzu bułki tartej lub panko.
  4. Smaż kotlety z obu stron po ok. 5 minut na średnim ogniu. 
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!