Gdyby tak przyjrzeć się sprawie na chłodno, z fasolką szparagową sprawa wypada jeszcze bardziej blado niż z kluskami leniwymi. Polacy ograniczają się do jedzenia jej już tylko i wyłącznie w wersji wytrawnej, obowiązkowo z bułką tartą podsmażoną na maśle.

Jak podać fasolkę szparagową z kluskami leniwymi?

Bez obaw, ani myślę o tym, by przekonywać kogoś do jedzenia szparagówki na słodko, ale co powiesz na to, by nieco odejść od tradycji na rzecz nieco bardziej nowoczesnego gotowania? Fasolka pasuje nie tylko jako dodatek do mielonego czy schabowego obok ziemniaków, ale także jako główna bohaterka dań tuż obok wspomnianych właśnie klusek leniwych.

By nie zatracić waloru chrupkości, warto podać je w kompozycji z dwoma właśnie chrupiącymi składnikami. Pierwszym z nich jest odpowiednio podsmażona (w mące) szalotka, a drugim zwykły mak.

Przepis na kluski leniwe z zieloną fasolką na chrupko

Składniki na fasolkę:

  • 200 g zielonej fasolki (można użyć także miksu zielonej i żółtej)
  • olej
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Szczypta maku
  • sól 
  • pieprz

Składniki na kluski:

  • 200 g sera białego
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • Pęczek drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na kluski leniwe. Do miski lub garnka wrzuć twaróg, wbij jajka i wsyp większość mąki, a także posiekany uprzednio koperek (należy zrobić to jak najdrobniej).
  2. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie mocno kleić się do rąk. Podsyp stolnicę resztą mąki i uformuj z ciasta wałek. Pokrój ciasto na małe kluski.
  3. Ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty. Należy pamiętać, że fasolka będzie jeszcze podsmażana i zmięknie na dalszym etapie przygotowań.
  4. Posiekaj drobno szalotkę i obtocz w mące. Usmaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
  5. Ugotuj kluski leniwe – powinno wystarczyć im ok. 2-3 minuty gotowania po wypłynięciu na wierzch garnka, w zależności od rozmiaru.
  6. Ugotowane kluski wrzuć na patelnię z podsmażoną szalotką, dodaj masło klarowane i smaż do osiągnięcia lekko złotego koloru. Następnie dodaj także fasolkę i mak. Podsmaż wszystko razem przez chwilę i podawaj.

Smacznego!

Jak urozmaicić ten przepis?

Jeśli taka innowacja to dla ciebie za mało, serdecznie polecam także nieco bardziej egzotyczne, azjatyckie klimaty. W Azji fasolka szparagowa (a także w innych odmianach) to nieodłączny składnik wielu dań typu stir-fry. 

W naszej polskiej rzeczywistości świetnie wypadnie właśnie w połączeniu z kluskami leniwymi, także wtedy gdy dodamy do niej kilka azjatyckich „wzmacniaczy smaku”. Są nimi bez wątpienia takie dodatki jak posiekany i podsmażony czosnek i imbir, sos sojowy i sos rybny, a także obowiązkowy olej sezamowy, który nada całemu daniu posmak typowy dla smażonych potraw Azji Południowo-Wschodniej.