Brzoskwinie w puszce w naszym kraju mają zadziwiająco wręcz jednostronne zastosowanie. A mianowicie namiętnie zatapiamy je w twarogu, piekąc klasyczne, znane i lubiane chyba przez wszystkich wypieki jak sernik z brzoskwiniami. I rzeczywiście, nie sposób nie przyznać, że takie wypieki rzeczywiście są wyjątkowo smaczne, ale z drugiej strony pojawia się pytanie, czy aby niepotrzebnie się tutaj ograniczamy? Czy brzoskwinie w syropie da się wykorzystać lepiej?
Jak wykorzystać brzoskwinie z puszki?
Przykład można tutaj wziąć od mieszkańców krajów położonych w Ameryce Łacińskiej. Latynosi bardzo upodobali sobie bowiem te owoce w słodkim syropie. Wykorzystują je do rozmaitych deserów i słodkości, na czele z różnego rodzaju brzoskwiniowo-mlecznymi piankami czy wreszcie z duraznos con crema y lechera. Pod tą hiszpańskojęzyczną nazwą kryje się ni mniej ni więcej, jak deser o nazwie „brzoskwinie ze śmietanką i mlekiem skondensowanym”.
Z polskiego punktu widzenia ta prosta receptura wydaje się nad wyraz banalna – ale czy jednak to właśnie nie prostocie tkwi piękno? W kulinariach chodzi przecież o to, by umiejętnie połączyć smaki ze sobą, tak by z pozornie niepasujących do siebie składników przygotować pyszne dania i desery.
I w tym przypadku tak właśnie się dzieje. Po kilku minutach pracy otrzymujemy niezwykle słodki, ale przepyszny owocowo-mleczny miks, któremu nie sposób się oprzeć. Trzeba go tylko nieźle schłodzić, by śmietanka lekko się ścięła, a deser nabrał odpowiedniej kremowości.
Przepis na duraznos con crema y lechera (brzoskwinie ze śmietanką i mlekiem skondensowanym)
Składniki:
- Pół puszki brzoskwiń z zalewy (ok. 470 g przed odsączeniem)
- 200-gramowe opakowanie gęstej, słodkiej śmietanki 36%
- Puszka mleka skondensowanego (zagęszczonego) niesłodzonego (ok. 400 g)
- Opcjonalnie: świeże listki mięty
Przygotowanie:
- Brzoskwinie odsącz z zalewy. Samego syropu nie wylewaj – część wlejesz później do mlecznej mieszanki, a pozostałą część można wypić po rozrobieniu z wodą lub wykorzystać np. do zrobienia brzoskwiniowej galaretki czy kisielu.
- Pokrój owoce w drobniejszą kostkę.
- W dużym naczyniu wymieszaj śmietankę – nawet bez ubijania – z mlekiem skondensowanym na gładka masę. Dodaj odrobinę syropu z zalewy – ilość dostosuj do własnych upodobań. Jeśli wolisz słodsze desery, dodaj więcej.
- Wrzuć do płynu brzoskwinie, dobrze zamieszaj. Wlej do miseczek lub innych naczyń i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie udekoruj deser świeżą miętą i podawaj.
Smacznego!

















