Jeśli znudził ci się kalafior w bułce tartej, a na zupę nie masz ochoty, wykorzystaj ten przepis na kalafiora w pomidorach. Możesz zjeść go od razu lub zapasteryzować w słoikach. To genialny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska, a przepis na niego jest naprawdę prosty. Zobacz, jak go zrobić w kilku krokach.
Jak zrobić kalafior w pomidorach?
Sekretem tego przepisu jest odpowiednie ugotowanie kalafiora. Nie ma tu mowy o rozgotowanym warzywie, które rozpada się przy wyciąganiu ze słoika. Kalafior powinien być chrupiący i jędrny, dlatego ugotuj go al dente. Tylko taki będzie dobrze smakował po zalaniu tym sosem.
Natomiast sos przygotujesz ze świeżych pomidorów (nie zamieniaj ich na passatę, smak będzie diametralnie różny), doprawionych czosnkiem i przyprawami. Wychodzi on słodko-kwaśny z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem czosnku.
Sos możesz doprawić swoimi ulubionymi ziołami (ja dodałam jedynie natkę pietruszki). Sprawdzi się szczypta oregano, bazylii czy ziół prowansalskich. Całość zapasteryzuj w słoikach i zjadaj ze smakiem.
Przepis na kalafior w pomidorach do słoików
Z podanego przepisu wyjdzie 6 słoików.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 kalafiory
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania pomidorów. Przełóż je do miski i natnij delikatnie ich skórkę na krzyż. Zalej je wrzącą wodą i zostaw na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź je i usuń z nich skórkę. Miąższ pokrój w grubą kostkę i przełóż do garnka. Gotuj na niewielkim ogniu, aż się rozpadną. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos się delikatnie zredukuje.
- Następnie ugotuj kalafiora. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Włóż do niej kalafiora podzielonego na różyczki. Gotuj kilka minut, aż będzie lekko miękki (kalafior powinien pozostać al dente, nie może się rozpadać). Odcedź i lekko przestudź.
- Słoiki wraz z zakrętkami wyparz. Napełnij je sosem pomidorowym do 1/3 wysokości. Do każdego dodaj kalafior podzielony na różyczki i zalej sosem, zostawiając centymetr wolnej przestrzeni w każdym słoiku. Posyp natką pietruszką i zakręć szczelnie.
- Kalafior w pomidorach pasteryzuj w garnku z wodą. Najpierw wyłóż go ściereczką bawełnianą, wstaw słoiki tak, by się nie dotykały i zalej je wodą do 2/3 wysokości. Gotuj przez 20 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie wyjmij i ustaw na blacie do góry nogami. Po wystudzeniu przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
















