Jaka powinna być tradycyjna wielkanocna zupa? Jedni odpowiedzą – kwaśna, niektórzy – pełna majeranku, inni – pachnąca wędzonką. Wszystkie te określenia pasują do ogólnopolskiego standardu (chociaż wiadomo, że w każdym domu przepis wygląda trochę inaczej), ale niekoniecznie opiszą karkonoski żur.
Nie znaczy to, że jest on w jakikolwiek sposób gorszy. Jest za to prostszy (a przez to tańszy), bardziej esencjonalny i gęstszy. Pachnie przyprawą charakterystyczną dla kuchni czeskiej, bo stamtąd właśnie pochodzi.
Czym różni się karkonoski żur od żurku wielkanocnego
Do kogoś z odległych (zwłaszcza ciepłych) krajów, gdzie fermentowanie nie do końca mieści się w głowie, te dwie zupy pewnie wydawałyby zapewne się takie same. Podstawą obu jest zakwas z żytniej mąki, więc najbardziej wyrazisty smak to właśnie kwasowość. Ale jednak różnią się się od siebie, poczynając od bazy, przez dodatki, na dekoracji kończąc:
- Karkonoski żur kyselo powstaje na zakwasie, owszem, ale takim na chleb, czyli gęstszym i bez dodatków. Przyrządzając go, nie musisz tworzyć oddzielnej bazy, możesz sięgnąć po swój dokarmiany na bieżąco zaczyn albo „pożyczyć" go z piekarni. Podczas gdy tradycyjny zakwas na żurek nastawia się tydzień przed świętami z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego.
- Do karkonoskiej zupy na zakwasie nie daje się wędzonego mięsa, to wersja w pewnym sensie uproszczona. Tu za wyrazisty smak odpowiadają suszone grzyby. Natomiast do typowego żurku wielkanocnego daje się kiełbasę, boczek, często wywar gotuje się na wędzonych żeberkach.
- Nie znajdziesz w żurku karkonoskim majeranku. Zamiast tego wyczujesz wyrazisty aromat kminku.
- Kyselo różni się też wkładką, którą dodaje się na końcu. Wrzuca się do niego posiekaną cebulę podsmażoną na maślę i jajecznicę zamiast jajek na twardo.
Jeśli nie należysz do wielkich miłośników kiełbasy i wszystkiego, co wędzone, wolisz raczej wegetariańskie zupy, karkonoski żur może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Dobrze przyrządzony ma mnóstwo smaku, który bierze się z prostych dodatków. Sprawdź, jak go zrobić.
Jak zrobić karkonoski żur kyselo?
Składniki:
- 200 g żytniego zakwasu na chleb
- 50 g masła
- 20 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 jajka
- 500 g ziemniaków
- 1 l wody
- kminek
- sól
Przygotowanie:
- Opłucz i namocz suszone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki), a następnie je podgotuj, żeby napęczniały i odzyskały sprężystość.
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, pokrój je w plastry lub ćwiartki.
- Zakwas rozmieszaj rózgą z ciepłą wodą. Dodaj sól, szczyptę kminku i grzyby (razem z bulionem, w którym się dusiły). Gotuj zupę przez około pół godziny.
- Dopraw żur karkonoski do smaku solą i pieprzem. Wrzuć ziemniaki. Podaj zupę z podsmażoną na maśle cebulą i jajecznicą.

















