Już niedługo wszyscy usiądziemy przy świątecznym stole, więc warto poszukać sprawdzonych przepisów na efektowne dania dla całej rodziny. Jednym z takich przysmaków jest z pewnością karkówka z pieczarkami, która nie tylko wygląda genialnie na półmisku, ale też smakuje tak, że wszyscy proszą o dokładkę. Zobacz, jak przygotować to danie krok po kroku, aby mięso wyszło soczyste i mięciutkie oraz miało maksymalnie wyrazisty smak.
Jak upiec karkówkę z pieczarkami?
W książkach kucharskich można znaleźć przepis na karkówkę z pieczarkami w różnych odsłonach - jako cały kawałek mięsa z piekarnika lub pojedyncze plasterki przekładane pieczarkowym sosem i zapiekane w naczyniu żaroodpornym. My jednak mamy coś jeszcze lepszego, czyli karkówkę pieczoną w całości, ale nadziewaną pieczarkami w środku oraz dodatkowo obłożoną nimi z wierzchu.
Tak przygotowana karkówka z piekarnika nigdy nie wychodzi sucha i twarda, bo genialnie nawilża ją farsz w środku. Do tego smakuje pysznie i pięknie prezentuje się po pokrojeniu na kawałki. Będzie równie dobrze smakować na zimno, podana do świeżego pieczywa. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie wypróbuj taką propozycję na świąteczny obiad.
Karkówka z pieczarkami - przepis
Składniki:
- 1,5 kg karkówki bez kości
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
- 1-2 liście laurowe
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (można użyć pół łyżeczki suszonego)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Karkówkę dokładnie oczyść, a następnie natrzyj z każdej strony solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.
- Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i 2/3 pokrój w plasterki, a 1/3 na ćwiartki i odłóż na bok.
- Podsmaż na oleju najpierw samą cebulkę, a potem dorzuć drobno posiekane pieczarki i dalej smaż, aż całość pięknie się zarumieni. Warzywa dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Farsz pieczarkowo-cebulowy dopraw posiekaną natką pietruszki, a następnie natnij w środku karkówkę, robiąc kieszonkę na nadzienie. Włóż tam cały farsz, a potem dokładnie zepnij mięso wykałaczkami, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Tak przygotowaną karkówkę delikatnie przełóż na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju i obsmaż z każdej strony, aby mięso lekko się zarumieniło.
- Obsmażone mięso ostrożnie przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp po wierzchu pozostałymi pieczarkami pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj też liście laurowe (1 duży lub 2 mniejsze) i rozmaryn, a potem przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Mięso piecz przez około 1,5 godziny, a na ostatnie 20 minut ostrożnie odkryj pokrywkę i dopiekaj dalej bez przykrycia, aby karkówka nabrała od góry złocistego koloru i lekko chrupiącej skórki.
















