Karkówka z pieczarkami to taki przepis, który pasuje na każdą okazję i zawsze błyskawicznie znika ze stołu. Wszystko dlatego, że połączenie smaków i aromatów użytych w tej recepturze to prawdziwe niebo w gębie. Gotowa karkówka bowiem lekko słodka i słona jednocześnie, a do tego pełna genialnego aromatu. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj tego dania. 

Jak zrobić karkówkę z pieczarkami?

Dobra karkówka z pieczarkami powinna być mięciutka i krucha, a do tego porządnie skąpana w wyrazistym sosie. Wbrew pozorom uzyskanie takiego efektu wcale nie jest trudne i nie trzeba tu szykować skomplikowanych, wieloskładnikowych marynat. Wystarczy tylko pokroić mięso z plastry i posypać je podstawowymi przyprawami, a potem schować do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie zostaje już tylko krótko obsmażyć karkówkę na patelni, a potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, razem z plasterkami pieczarek i cebuli. Na koniec trzeba zalać całość sosem na bazie wody, koncentratu pomidorowego, ketchupu, maggi, cukru i octu. I gotowe - reszta zrobi się już sama.

Karkówka z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości około centymetra. Każdy plaster posyp z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, a potem odstaw przyprawione mięso do lodówki na około 3 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj pieczarki, czyli oczyść je i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i również pokrój w dość cienkie plastry.
  3. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki i zostaw, aby złapała temperaturę pokojową. Następnie obtocz każdy plasterek mięsa z cienkiej warstwie mąki i podsmaż na oleju, aż się zarumieni. 
  4. Obsmażone plastry karkówki przekładaj do naczynia żaroodpornego. Na tym wyłóż plastry pieczarek i cebuli.
  5. W mniejszej miseczce przygotuj sos z wody, koncentratu, ketchupu, maggi, octu i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec zalej tym plasterki karkówki. 
  6. Tak przygotowaną karkówkę z pieczarkami przykryj pokrywką i piecz w 190 stopniach przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i dopiekaj mięso jeszcze przez około 20 minut.