To ciasto, zwane tartą Tatin, to owoc genialnej pomyłki. Siostry Tatin, prowadzące hotel i restaurację we Francji, miały w planie zwykłą jabłkową tartę. Przez przypadek odwróciły kolejność składników. Najpierw ułożyły owoce, a na wierzch położyły kruche ciasto. Po upieczeniu powstał jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej kultowych deserów świata. Tak oto powstał przepis, który udowadnia, że kulinarne wpadki bywają naprawdę przepyszne.

Jak zrobić tartę tatin, czyli odwróconą tartę z jabłkami?

Do tego przepisu potrzebne jest klasyczne kruche ciasto, które koniecznie musi być porządnie schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu będzie bardzo delikatne i pozostanie kruche.

Dodatkowo ugotuj prościutki syrop karmelowy z wody, cukru i masła. Taki karmel wlej na spód naczynia żaroodpornego. Na niego wyłóż pokrojone w ósemki jabłka. Sprawdzi się tu każda odmiana, choć te twardsze typu szara reneta, nie rozpadną się i ładniej będą trzymać formę.

Na tak przygotowane owoce wyłóż kruche ciasto. Najpierw rozwałkuj je cienko na stolnicy, nawiń na wałek i wyłóż na formę. Brzegi ciasta wciśnij między krawędzie naczynia, co sprawi, że po upieczeniu tarta będzie trzymać idealną formę. Gotowe ciasto przełóż na paterę, odwracając je do góry dnem (jabłka będą na wierzchu, jak na zdjęciu poniżej).

Getty/iStock, margouillatphotos

Przepis na tartę tatin

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na karmel:

  • 160 g cukru
  • 40 ml wody
  • 40 g masła
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i wodę. Szybko zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  2. W tym czasie przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę, wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści, a płyn będzie miał lekko karmelowy kolor (nie mieszaj). Dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  3. Do szczelnej formy lub okrągłego naczynia żaroodpornego wlej karmel i rozprowadź go równomiernie. Następnie ułóż na nim obrane i pokrojone w ósemki jabłka (bez gniazd nasiennych). Przykryj owoce kruchym ciastem. Nakłuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. 
  4. Ale to nie koniec. Najważniejsze w tym przepisie jest odpowiednie wyjęcie ciasta. Po upieczeniu odstaw je na chwilę, aby przestygło. Następnie przykryj wierzch naczynia dużym płaskim talerz i szybkim ruchem odwróć tartę do góry dnem. Podawaj ciepłą. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.