Kaszana to takie danie, które jedni uwielbiają, inni nawet na nie nie spojrzą. Najczęściej kaszankę przyrządza się na patelni, albo na grillu. I wydawać by się mogło, że na tym pomysły na podanie kaszanki się kończą. Nic bardziej mylnego. Dziś pokażemy przepis, który prawdopodobnie nigdy wcześniej nie gościł w twoim domu, a zdecydowanie warto go wypróbować.

Z czego zrobiona jest kaszanka?

Podstawy składnik kaszanki, jak sama nazwa wskazuje to kasza. Może być jęczmienna, albo gryczana. Drugi składnik to krew wieprzowa i to ona wzbudza najwięcej kontrowersji. Ale oprócz tych dwóch składników w kaszance znajdują się podroby, między innymi: wątróbka, płuca oraz skóra, smażona cebulka, oraz przyprawy takie jak majeranek, pieprz, sól oraz ziele angielskie. Całość zamknięta w jelicie tworzy niepowtarzalny smak.

Jajecznica z kaszanką

Ten przepis może być sporym zaskoczeniem, ale jajecznica z kaszanką smakuje tak dobrze, że prawdopodobnie po 1 spróbowaniu na stałe zagości w Twojej kuchni. Do jej przygotowania oprócz jajek i kaszanki będziesz potrzebować zaledwie kilku składników takich jak cebula, masło i przyprawy.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 kawałki kaszanki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój drobno.Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebule i zeszklij do zmięknięcia.
  2. Następnie rozetnij kaszankę, wyjmij zawartość z kiszki rozdrobnij i wrzuć na patelnię z cebulą. Smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz i roztrzep je na jednolitą masę. Wlej na patelnię z cebulą i kaszanką i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Smaż mieszając zawartość do czasu, aż jajka się zetną.
  5. Podawaj gorącą ze świeżym chlebem.

Z czym jeszcze można zrobić jajecznicę?

Jeśli szukasz innych pomysłów na jajecznicę, mamy dla ciecie kilka pysznych propozycji. Wydawać by się mogło, że jajecznicę można zrobić najwyżej z boczkiem, albo szczypiorkiem. Nic bardziej mylnego, Z jajkami można połączyć praktycznie wszystko i w zależności od sezony i dostępnych produktów za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Oto kilka propozycji: