Jak grillować kaszankę? Najlepiej w folii aluminiowej i z czymś ekstra w środku. Nie chodzi tu jednak o samą cebulkę czy ewentualnie jabłka, tylko coś znacznie lepszego. Zobacz ciekawszy pomysł na podanie rumianej, pachnącej i idealnie przypieczonej kaszanki, a już po samym przeczytaniu tego przepisu, od razu nabierzesz ochoty na rozpalenie grilla.
Jak najlepiej zrobić kaszankę z grilla? Dołóż 2 ekstra dodatki
Dobra kaszanka z grilla powinna być porządnie przyprawiona, dlatego często robi się ją w niewielkich pakuneczkach z folii aluminiowej i wkłada do środka ulubione składniki. Zazwyczaj jest to cebulka lub ewentualnie jabłka, ale my mamy coś jeszcze lepszego. Ostatnio zachwycił nas przepis na kaszankę grillowaną z papryką i pieczarkami, którą robi się raz-dwa.
Do tego oczywiście dodaje się klasyczny duet w postacie cebuli i czosnku oraz podstawowe przyprawy. Samo przygotowanie nie jest trudne, bo wszystkie warzywa wystarczy pokroić i podsmażyć na maśle, a potem doprawić i zapakować razem z kaszanką w foliowe sakiewki. Takie pakuneczki pozostaje tylko wrzucać wprost na ruszt i cierpliwie czekać, aż idealnie się podpieką i zaczną pięknie pachnieć.
Przepis na grillowaną kaszankę z warzywami
Składniki:
- 1 kg kaszanki
- 8 pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a paprykę pozbaw pestek i rozdrobnij w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż najpierw samą cebulkę, a potem dorzuć pieczarki oraz paprykę. Gdy wszystkie warzywa zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj czosnek i jeszcze przez chwilkę podsmażaj całość. Dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Kaszankę pokrój w grube plastry i wykładaj po kilka takich kawałków na niewielkich kwadratach folii aluminiowej. Na tym wykładaj warzywa i szczelnie zawiń pakunki, aby nic się nie wysypywało.
- Takie foliowe paczki układaj na grillu i cierpliwie czekaj, aż kaszanka w środku idealnie się zapiecze.
Źródło: www.przyslijprzepis.pl

















