Kawa barraquito to przysmak serwowany na Teneryfie. Składa się z kilku warstw, a każda lepsza od poprzedniej. Już sam jej widok sprawia, że nie można doczekać się kolejnych wakacji. Taka kawa pobudzi i jednocześnie zrelaksuje. Bez problemu zrobisz ją w domu, bo to jest bardzo łatwa sprawa. Tylko pamiętaj, że nie mogą pić jej dzieci i to nie ze względu na zawartą w niej kawę. Dorośli tez muszą uważać na zawartość procentów, więc najlepiej zrobić ją w leniwy, weekendowy poranek.
Kawa barraquito ma swoją historię
Okazuje się, że nie jest to żaden współczesny wynalazek. Po raz pierwszy kawa barraquito została skomponowana w XX wieku w barze Imperial przez Don Sebastiana Rubio, który pojawiał się tam pod pseudonimem Barraquito. Codziennie do śniadania zamawiał kawę z mlekiem skondensowanym, a do tego jeszcze kieliszeczek Licor 43 (o aromacie wanilii, cytrusów i przypraw) z lekko wyczuwalną pikantną nutą. Do tego prosił jeszcze o cynamon i skórkę z cytryny. Z czasem kawę z mlekiem skondensowanym połączono z alkoholem, dodano do niej mleczną piankę i posypkę cynamonową, z cytrusowym akcentem.
Jak zrobić kawę barraquito?
Składniki:
- 50 ml mleka skondensowanego, czyli mniej więcej 3 łyżeczki
- 40 ml likieru cytrusowego
- ok. 80 ml espresso
- 50 ml mleka 2% lub 3,2%
- cynamon
- skórka starta z cytryny lub z limonki
Przygotowanie krok po kroku:
- Na dno szklanki wlej mleko skondensowane. Potem cieniutką strużką po ściance szklanki dodawaj likier cytrusowy, np. cytrynowy lub likier pomarańczowy.
- Przygotuj espresso o mocy, która ci najbardziej odpowiada. Dolej do szklanki w taki sam sposób, jak likier. Jednak najbezpieczniej jest nalewać kawę na łyżkę, a dopiero potem do szklanki.
- Mleko podgrzej do 70 stopni Celsjusza, a potem ubij je na piankę. Nie pomijaj tego procesu, bo właśnie dzięki niemu mleko robi się słodsze (laktoza zostaje zneutralizowana. Przyda się tu specjalny spieniacz do mleka, ale równie dobrze możesz zrobić w ekspresie, niektóre mają taką opcję. Przełóż ją bardzo ostrożnie.
- Wierzch kawy barraquito posyp cynamonem i skórką z cytryny lub limonki. Pamiętaj, żeby dobrze wyszorować owoc i dodatkowo wyparzyć go, a najlepiej jest kupić ekologiczne, czyli niewoskowane.
- Przed samym podaniem nałóż kawałek cytrusa na brzeg szklanki lub większy kawałek skórki.
Jeśli nie masz ochoty na alkoholowe dodatki, to zrób baraquito virgen, inaczej sin alcohol, czyli bez wysokoprocentowego dodatku.
















