Kawa po wietnamsku może brzmieć jak coś skomplikowanego, ale spokojnie: wszystko robi się w parę minut i nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu ani wymyślnych składników. Wystarczy blender, który poradzi sobie z lodem.
Jak zrobić wietnamską kokosową kawę mrożoną?
Trzeba dobrze zmiksować lód z pozostałymi składnikami, tak by powstała gęsta, lodowa masa. To nie jest zwykła kawa z mlekiem i lodem, tylko o coś, co konsystencją przypomina koktajl albo kawowy shake. Dzięki temu kawa po wietnamsku jest ultrakremowa. Najważniejsze jest użycie dobrej jakości kawy, najlepiej mocnej i świeżo zaparzonej.
Przepis na wietnamską kokosową kawę mrożoną
Składniki
- 2 łyżki płatków kokosowych albo wiórków kokosowych
- 500 g kostek lodu
- 150 g mleczka kokosowego
- 150 g mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml zaparzonej kawy (najlepiej mocnej, np. z kawiarki lub ekspresu)
Sposób przygotowania
- Na suchej patelni upraż wiórki lub płatki kokosowe. Pilnuj, żeby się nie przypaliły: wystarczy kilka minut na średnim ogniu. Gdy będą lekko złociste, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Zaparz kawę. Jeśli robisz ją w kawiarce lub ekspresie, użyj mocnej mieszanki: dobrze sprawdzi się arabica z domieszką robusty. Pozwól jej lekko przestygnąć.
- Do pojemnika blendera wsyp lód. Jeśli masz bardzo duże kostki, możesz je wcześniej trochę pokruszyć, będzie łatwiej miksować.
- Dodaj mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Wszystko zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej, półgęstej konsystencji. Powinna przypominać mrożony shake lub gęsty koktajl.
- Przelej do wysokich szklanek. Dolej kawę.
- Posyp każdą porcję prażonym kokosem. Od razu podawaj.
Jeśli masz wielofunkcyjny robot kuchenny, np. termomix, lidlomix, możesz zrobić tę kawę z wykorzystaniem tego sprzętu.
Wariacje i zamienniki składników
Jeśli nie masz mleka skondensowanego, możesz użyć kilku łyżek słodkiego syropu kokosowego i zwykłego mleka lub napoju roślinnego, choć smak będzie trochę inny. Wiórki kokosowe możesz pominąć, ale warto je dodać – dają przyjemny chrupiący kontrast do kremowej konsystencji napoju. Kawa może być też zaparzona na zimno (cold brew), jeśli chcesz jeszcze więcej orzeźwienia i mniej goryczy. Do tego przepisu najlepiej sprawdziłoby się kokosowe mleczko skondensowane, ale nie jest ono łatwo dostępne.
Porady jak zrobić wietnamską kawę kokosową mrożoną?
Jeśli nie masz blendera z funkcją kruszenia lodu, najpierw zmiksuj same płynne składniki, a potem dodaj lód w mniejszych porcjach. Możesz też użyć lodu w woreczkach i rozbić go wcześniej tłuczkiem do mięsa. Kawę i mleczne składniki możesz schłodzić wcześniej w lodówce, dzięki temu kawa dłużej pozostanie zimna.
Źródło przepisu: cookido
















