Na wakacjach pierwszy raz spróbowałam włoskiej kawy affogato - to słowo znaczy dosłownie „zatopić”. I na tym właśnie polega przygotowanie tego pysznego napoju. W aromatycznym, gorącym espresso, trzeba zanurzyć kulkę lodów - najlepiej waniliowych, ale może to być również inny smak.
Całość warto zwieńczyć włoskimi ciasteczkami - mogą to być biszkopty albo herbatniki. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt spektakularny, szczególnie w letnie dni.
Przepis na włoskie affogato
Odkąd odkryłam ten przepis, już nie szykuję tradycyjnej kawy mrożonej. Nie sięgam też po zwykłe, czarne espresso. Affogato to kawa i maleńki deser w jednym - w końcu latem dodatkowa kulka lodów jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Oczywiście, ten dodatek nieco podkręca kaloryczność „małej czarnej”, ale ponieważ piję w ciągu dnia dwie kawy, myślę że podczas ciepłych miesięcy mogę sobie na to pozwolić.
Gdy mi się spieszy, po prostu zanurzam kulkę lodów w gorącej kawie i nie silę się na dodatkowe przygotowania. Jeśli mam więcej czasu, dodaję też inne składniki - ciasteczka amaretti, gorzką czekoladę, prażone orzechy laskowe. To też dobra opcja, gdy przyjdą goście. Dzięki temu mogę podać im od razu i kawę, i deser.
Składniki:
- porcja kawy espresso (ja przygotowuję ją w ekspresie)
- kulka lodów, najlepiej waniliowych
- kilka ciasteczek włoskich amaretti, mogą być też biszkopty albo herbatniki
- 20 g gorzkiej czekolady
- odrobina prażonych orzechów laskowych albo włoskich
Sposób przygotowania:
- Orzechy pokrusz albo drobno posiekaj nożem. Podpraż je krótko na patelni.
- Ciasteczka pokrusz na drobniejsze kawałki (ale nie muszą przybierać formy pyłku).
- Gorzką czekoladę posiekaj albo zetrzyj na tarce.
- Do szklanki albo pucharka nałóż kulkę lodów waniliowych.
- Posyp ją pokruszonymi ciasteczkami, gorzką czekoladą, a także prażonymi orzechami.
- Zaparz espresso i podaj obok w osobnej filiżance. Podaj razem, a tuż przed samym wypiciem kawy, sprawnym ruchem przelej espresso do szklanki z lodami i dodatkami.
Getty/iStock, kapongza
Inne wersje espresso affogato
To przepis podstawowy, a Włosi często serwują espresso affogato jeszcze na inne sposoby. Double espresso affogato to wersja na podwójnym espresso - dobre, gdy potrzebujesz mocniejszego zastrzyku energii na cały dzień. Niektórzy lubią espresso affogato z owocami - ja nie jestem przekonana do tego połączenia smakowego, ale koneserzy polecają wariant z truskawkami, malinami albo cząstkami pomarańczy.
Mojemu mężowi smakowała wersja pistacchio, czyli wariant z gałką lodów pistacjowych oraz podprażonymi kawałkami pistacji na wierzchu. Wersja caramello to opcja z użyciem karmelowego syropu smakowego i posiekanych karmelków.















