Na wakacjach pierwszy raz spróbowałam włoskiej kawy affogato - to słowo znaczy dosłownie „zatopić”. I na tym właśnie polega przygotowanie tego pysznego napoju. W aromatycznym, gorącym espresso, trzeba zanurzyć kulkę lodów - najlepiej waniliowych, ale może to być również inny smak.

Całość warto zwieńczyć włoskimi ciasteczkami - mogą to być biszkopty albo herbatniki. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt spektakularny, szczególnie w letnie dni.

Przepis na włoskie affogato

Odkąd odkryłam ten przepis, już nie szykuję tradycyjnej kawy mrożonej. Nie sięgam też po zwykłe, czarne espresso. Affogato to kawa i maleńki deser w jednym - w końcu latem dodatkowa kulka lodów jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Oczywiście, ten dodatek nieco podkręca kaloryczność „małej czarnej”, ale ponieważ piję w ciągu dnia dwie kawy, myślę że podczas ciepłych miesięcy mogę sobie na to pozwolić. 

Gdy mi się spieszy, po prostu zanurzam kulkę lodów w gorącej kawie i nie silę się na dodatkowe przygotowania. Jeśli mam więcej czasu, dodaję też inne składniki - ciasteczka amaretti, gorzką czekoladę, prażone orzechy laskowe. To też dobra opcja, gdy przyjdą goście. Dzięki temu mogę podać im od razu i kawę, i deser.

Składniki:

  • porcja kawy espresso (ja przygotowuję ją w ekspresie)
  • kulka lodów, najlepiej waniliowych
  • kilka ciasteczek włoskich amaretti, mogą być też biszkopty albo herbatniki
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • odrobina prażonych orzechów laskowych albo włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pokrusz albo drobno posiekaj nożem. Podpraż je krótko na patelni.
  2. Ciasteczka pokrusz na drobniejsze kawałki (ale nie muszą przybierać formy pyłku).
  3. Gorzką czekoladę posiekaj albo zetrzyj na tarce.
  4. Do szklanki albo pucharka nałóż kulkę lodów waniliowych.
  5. Posyp ją pokruszonymi ciasteczkami, gorzką czekoladą, a także prażonymi orzechami.
  6. Zaparz espresso i podaj obok w osobnej filiżance. Podaj razem, a tuż przed samym wypiciem kawy, sprawnym ruchem przelej espresso do szklanki z lodami i dodatkami.

kawa affogatoGetty/iStock, kapongza

Inne wersje espresso affogato

To przepis podstawowy, a Włosi często serwują espresso affogato jeszcze na inne sposoby. Double espresso affogato to wersja na podwójnym espresso - dobre, gdy potrzebujesz mocniejszego zastrzyku energii na cały dzień. Niektórzy lubią espresso affogato z owocami - ja nie jestem przekonana do tego połączenia smakowego, ale koneserzy polecają wariant z truskawkami, malinami albo cząstkami pomarańczy.

Mojemu mężowi smakowała wersja pistacchio, czyli wariant z gałką lodów pistacjowych oraz podprażonymi kawałkami pistacji na wierzchu. Wersja caramello to opcja z użyciem karmelowego syropu smakowego i posiekanych karmelków.