We Włoszech robią najlepszą kawę na świecie i wcale nie musisz się wybierać do luksusowej restauracji, by jej spróbować. Niemal w każdym miejscu kawa smakuje jak z drogiego ekspresu. Próbowałam tej na mediolańskim targu, jak i kupionej na turyńskiej ulicy. Za każdym razem urzekała mnie smakiem i aromatem. Jednak najlepszą kawę piłam w okolicach Piemontu. Marocchino już od pierwszego łyku mnie zachwyciło. Na szczęście przepis na nie jest tak prosty, że bez problemu parzę ją sobie teraz w krakowskim domu.

Skąd nazwa kawy marocchino?

Nazwa tej kawy wcale nie odnosi się do Maroka, a do... kapeluszy. Legenda (a może nie?) głosi, że w latach 50. XX wieku w Alessandrii, w barze Carpano (który mieścił się naprzeciwko znanej fabryki kapeluszy) właściciel, gdy zobaczył warstwową kawę, to powiedział „sembra un marocchino” (kawa przypomniała mu właśnie kapelusze Borsalino z jasnobrązowym paskiem). I w ten oto sposób kawa zyskała nazwę marocchino i szybko stała się popularna w całych Włoszech.

Co to za kawa marocchino?

Kawa marocchino wyróżnia się trzema warstwami. Na dole znajdziesz kakao (albo krem czekoladowy lub płynną czekoladę), potem mocne espresso, a na wierzchu mleczną piankę. Czasami ozdabiana jest dodatkową warstwą kakao. Podawana jest zazwyczaj w szklankach, aby warstwy były widoczne. To mocna kawa, którą we Włoszech można zamówić o każdej porze (w przeciwieństwie do cappuccino, które w Italii pije się zazwyczaj do śniadania). Nie przypomina ona też dużych kaw, jakie znajdziesz w polskich kawiarniach. To raczej niewielka kawa, ale bardzo aromatyczna i niezwykle kremowa

Jak zrobić kawę marocchino w domu?

Do przygotowania tej kawy potrzebujesz zaledwie 3 składników: dobrego espresso, mleka i kakao, przy czym pamiętaj, że od jakości użytych składników, będzie zależał efekt, jaki osiągniesz. Zaczynając od kawy, to najlepiej sprawdzi się tu espresso. Jeśli nie masz ekspresu, użyj kawiarki lub ewentualnie kawy parzonej, ale przelej ją przez sito, by pozbyć się fusów. Do kawy zrób mleczną piankę (koniecznie z mleka pełnotłustego). Ja używam zwykłego ręcznego spieniacza do mleka, ale możesz też zrobić ją dyszą w ekspresie. A dokładny przepis znajdziesz niżej.

Przepis na kawę marocchino

Składniki:

  • 1 porcja (ok. 25-30 ml) świeżo zaparzonego espresso
  • 40 ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
  • 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zaparzenia espresso. Jeśli nie masz ekspresu, zaparz kawę mieloną z 2 łyżeczek.
  2. Do szklanki wsyp kakao i zalej je espresso (kawę parzoną przelej najpierw przez sito, aby pozbyć się fusów).
  3. Zimne mleko spień, aż zamieni się w kremową piankę. Najłatwiej zrobisz to ręcznym spieniaczem do mleka.
  4. Mleczną piankę wyłóż na kawę. Całość udekoruj kakao.