Przygotowanie tych naleśników w przepysznym sosie zajmie ci około kwadransa. Będą w sam raz na leniwe weekendowe śniadanie, ale też jako efektowny deser po obiedzie. Jestem pewna, że twoi bliscy nie jedli jeszcze nic podobnego.
Co ciekawego mają w sobie naleśniki w słodkim sosie z przepisu Karola Okrasy?
Naleśniki w tym przepisie są klasyczne, jeśli chodzi o użyte składniki, ale dzięki idealnym proporcjom wychodzą lekkie i elastyczne. Cała kulinarna „magia” dzieje się później, kiedy zanurzysz je w karmelowo-kawowym sosie, który sam w sobie mógłby być osobnym deserem.
Okrasa dodaje do syropu coś, co mnie nieco zaskoczyło – całe ziarna kawy. Jak sam mówi, mógłby dolać espresso, ale „tu chodzi o to, żeby „doprawić sos mgiełką aromatu, pochodzącego z kawowych ziaren”.
Do syropu będzie też potrzebna limonka oraz mięta. Jeśli nie masz limonki, użyj soku cytryny, ale tylko z połówki owocu, żeby nie zdominował smaku. Jeżeli nie masz świeżej mięty, zrezygnuj z tego dodatku i nie próbuj zastępować jej suszoną wersją, bo efekt będzie zupełnie inny.
Pan Karol zachęca też do dodawania do tej potrawy sezonowych owoców. Sprawdzą się borówki, maliny, nektaryny, słodkie pomarańcze.
Fot. Getty/iStock, Kuzmichstudio
Jak wybrać odpowiednią kawę do sosu?
Najlepiej sprawdzą się ziarna o czekoladowym lub orzechowym aromacie. Unikaj bardzo kwaśnych lub mocno palonych kaw, które mogą przytłoczyć smak sosu. Jeśli masz kawę z lokalnej palarni, spróbuj jej użyć. Ziarna nie muszą być świeżo palone, ale nie powinny też leżeć w szafce od pół roku. W przepisie nie chodzi o gorzki smak espresso, tylko o subtelną głębię i aromat.
Przepis na naleśniki w syropie kawowym Karola Okrasy
Składniki:
Na sos kawowy:
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki kawy ziarnistej
- 50 g zimnego masła
- kilka listków świeżej mięty
- 1 limonka
- 150 ml śmietanki 30%
Na naleśniki:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 180 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło i odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Do dużej miski wbij jajko, wsyp cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj rózgą, aż cukier się rozpuści.
- Dolej mleko i wodę, wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka.
- Na końcu dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cienką warstwą oleju.
- Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Odkładaj na talerz.
- Na drugiej, czystej patelni równomiernie rozsyp cukier i podgrzewaj, nie mieszając, aż się rozpuści i nabierze jasnozłotego koloru.
- Dodaj zimne masło w kawałkach i chwilę poczekaj, aż zacznie się topić.
- Dodaj odrobinę wody – cukier może się chwilowo zbrylić, ale za chwilę się rozpuści.
- Wlej śmietankę oraz ponownie odrobinę wody.
- Wrzuć ziarna kawy i gotuj, aż sos zgęstnieje i lekko ściemnieje.
- Dopraw sokiem z limonki – tyle, ile lubisz. Sos powinien być słodki, ale z lekką kwasowością.
- Posiekaj świeżą miętę i dorzuć do sosu.
- Do gorącego sosu wkładaj pojedynczo naleśniki, zanurz je i złóż w trójkąty.
- Układaj je na talerzu i polej resztą sosu.
Źródło przepisu: www.kuchnialidla.pl
Na jaką okazję najlepiej podać te naleśniki?
To deser, który robi wrażenie, więc zrób go, kiedy chcesz kogoś zachwycić. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, romantyczną kolację we dwoje albo jako element słodkiego stołu na domowej imprezie. Naleśniki spokojnie możesz usmażyć wcześniej, a sos przygotować w kilka minut na świeżo i połączyć placki z syropem na jednej patelni tuż przed podaniem.
















