Keto placki z awokado to tylko kilka składników, chwila mieszania i myk do piekarnika. Ponieważ nie smażysz ich na patelni, nie musisz się martwić o takie kwestie jak ochronna panierka, temperatura oleju i przekręcanie łopatką (tu zazwyczaj często się rozpadają).
Nie jest potrzebna żadna mąka ani bułka tarta, bo placuszki w piekarniku scalają jajka i rozpuszczający się ser żółty. Sprawdźcie, jaj je zrobić i się nie narobić. Zanim jednak przejdziesz do przepisu, pora na parę słów o głównym składniku.
Dlaczego warto jeść awokado na diecie keto?
Awokado jest jednym z najbardziej popularnych składników w przepisach keto. Dlaczego? Przede wszystkim, w przeciwieństwie do innych owoców i wielu warzyw, ma niewiele węglowodanów (około 4 g w 100 g) i niski indeks glikemiczny, czyli nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Jest tłuste, ale swoją kremową konsystencję zawdzięcza przede wszystkim zdrowym kwasom omega-3 i omega-6, nasyconych tłuszczów jest w nim jak na lekarstwo. Stanowi też niezłe źródło witamin, minerałów i błonnika. Dzięki swoim właściwościom „odchudza" wiele dań. Można z niego zrobić na przykład mniej kaloryczny deser czekoladowy à la nutella.
Przepis na keto placki z awokado
Składniki:
- 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 200 g żółtego sera
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozkrój awokado na połówki. Wyjmij z nich pestki i wydłub miąższ do miseczki. Rozgnieć go widelcem. Nie musi powstać idealnie kremowe purée. Wlej sok z cytryny lub limonki.
- Wbij do awokado jajka. Wymieszaj masę, tak by dobrze rozmącić jajka. Dodaj ulubiony ser żółty (starty na dużych oczkach tarki). Może być to na przykład mozzarella, gouda lub cheddar. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nasmaruj go oliwą. Rozkładaj masę łyżką, tworząc okrągłe placki.
- Piecz keto placuszki z awokado przez około 25 minut w 180°C.
Placki z awokado inaczej – co można do nich dodać?
Jeśli szukasz przepisów na diecie keto, możesz zrobić też placki z serka wiejskiego awokado. Wystarczy tu tylko łyżka mąki, a nie musi być to wcale mąka pszenna. Możesz go zamienić na mąkę owsianą, kokosową lub lnianą. To świetny pomysł, bo takie zielone placuszki mają dzięki serkowi wiejskiemu jeszcze więcej białka. Równie dobrze możesz wykorzystać mozzarellę. Zastąpią pieczywo, bo można je posmarować ulubioną pastą i zawinąć jak śniadaniowy wrap.
A gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego, możesz przygotować placki z awokado i banana (do tego jajko i łyżka mąki). Są świetnym posiłkiem dla dzieci i nie mają rafinowanego cukru. Awokado nadaje im konsystencję, a banan naturalną słodycz. Można podawać je z fit nutellą na bazie daktyli.
Z czym podać placuszki z awokado?
Jako dodatek świetnie sprawdzi się lekki sos czosnkowy ze skyru lub jogurtu greckiego, żeby wzbogacić fit placki z awokado o białko. Do podania może przydać się też majonez z gotowanych jajek (do którego dodaje się mniej tłuszczu niż do zwykłego) lub dietetyczny majonez z serka wiejskiego.
Warto przyrządzić też świeżą sałatkę z zielonych liści, na przykład szpinaku lub rukoli i skropić ją oliwą dobrej jakości. Ułóż ją na placuszku jak na pieczywie i posyp chrupiącymi prażonymi orzechami lub nasionami.
Źródło: youtube.com/@DietaRozdzielna

















