Kiszenie to nasze narodowe hobby, a prostej fermentacji mlekowej można poddać właściwie każde warzywo. Jednak to, co niektórzy wkładają do słoika, jeszcze ciągle potrafi zaskoczyć. Wykorzystaj do słono-kwaśnych przetworów niepozorny seler, czyli mało popularne łodygi (na pewno przegrywają w rankingu z korzeniem, który każdy daje do rosołu).
Niektórzy nie znoszą co prawda ich anyżkowego, pikantnego smaku, ale to właśnie te cechy sprawiają, że świetnie sprawdzą się do fermentowania. Kiszony seler naciowy zrewolucjonizuje twoje przekąski i sałatki.
Kiszony seler – właściwości zdrowotne
Jak każdy rezultat fermentacji mlekowej kiszony seler naciowy jest nieocenionym składnikiem diety. Co w nim takiego dobrego? Zawiera między innymi witaminę C, witaminę K, potas, beta-karoten i fitoskładniki, które działają ochronnie na komórki. Jest tez źródłem błonnika, czyli wspiera trawienie. Kiszenie sprawia, że staje się bardziej lekkostrawny, a na dodatek ma niewiele kalorii.
Zawarte w nim bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit, dzięki czemu jedzenie go regularnie wspiera odporność organizm. Do potraw możesz wykorzystać łodygi, ale cenny jest też sok ze słoika. Może go pić tak samo jak zakwas z buraków lub wodę po kiszeniu ogórków.
Przepis na kiszony seler naciowy z cebulą i pieprzem
Składniki:
- 450 g selera naciowego
- 15 g soli
- 100 g filtrowanej wody
- 50 g cebuli szalotki
- pieprz młotkowany
Przygotowanie:
- Umyj i wyparz słoik. Nie zapomnij też o zakrętce. Upewnij się, że nie jest przyrdzewiała.
- Przepłucz łodygi selera w zimnej wodzie i odetnij zgrubiałe końcówki.
- Potnij seler w cienkie wstążki, używając obieraczki. Możesz też wykorzystać szatkownicę.
- Szalotkę obierz i pokrój w piórka lub talarki. Sprawdzi się też zwykła lub czerwona cebula, jeśli lubisz intensywniejsze smaki.
- Umieść seler i szalotkę w misce. Dodaj szczyptę pieprzu i sól. Mieszaj dłońmi przez chwilę, lekko ugniatając, aż warzywo zrobi się wilgotne.
- Przełóż składniki do słoika. Wlej wodę. Zamieszaj. Możesz dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie lub gorczyca. Obciąż specjalnym kamieniem dociskowym lub talerzykiem. Nałóż zakrętkę.
- Fermentuj seler przez około 3 tygodnie. Podczas pierwszej fazy kiszenia zadbaj o to, żeby odprowadzać tworzące się wewnątrz słoika gazy.
Do czego wykorzystać kiszony seler naciowy?
Przepis na kiszony seler naciowy przyda się, gdy chcesz mieć gotową surówkę do obiadu. Jest już pokrojony w taki sposób, że ładnie prezentuje się na talerzu. Ale możesz go też wykorzystać na inne sposoby, podobnie jak kapustę kiszoną. Czyli łączyć w sałatkach ze świeżymi warzywami i owocami, na przykład z tartą marchewką, rzodkiewką, jabłkiem lub gruszką.
Świetnie sprawdzi się nawet jako składnik klasycznej jarzynowej, ale zredukuj wtedy ilość kiszonego ogórka, żeby kompozycja nie wyszła zbyt kwaśna.
Sokiem z kiszenia selera naciowego możesz zastąpić ocet w niektórych przepisach, na przykład przygotowując dressing typu winegret do sałatki. Może się też przydać do marynowania tofu lub mięsa.
Źródło: instagram.com/cultured.guru


















