Jeśli z przyzwyczajenia co roku upychasz do słoików na zimę ogórki, ale nigdy nie wykraczasz poza ten schemat, pewnie trudno będzie ci uwierzyć, że fermentacja przydaje się też do przedłużenia żywotności innych produktów.

A jednak, da się nawet zrobić kiszony majonez, a cały proces jest banalny. Kremowy sos nie tylko staje się trwalszy, ma jeszcze inne zalety. Gdy zrobisz go raz, już nigdy nie wrócisz do zwykłego. Trzeba tylko dodać jeden niestandardowy składnik i dołożyć jeszcze jeden dodatkowy krok przygotowania. 

Po co kisić majonez?

Fermentowany majonez to świetny wybór na święta, kiedy chcesz zacząć przygotowania z dużym wyprzedzeniem i uniknąć chaosu w kuchni na ostatnią chwilę. Nie musisz obawiać się, że zepsuje się, zanim dodasz go do tradycyjnej sałatki jarzynowej lub położysz na połówki jajek. Sprawdź, jakie zalety ma kiszony majonez domowy:

  • Nie psuje się po kilku dniach, tak jak inne sosy bez konserwantów. Możesz przechowywać go w lodówce nawet przez kilka tygodni.
  • Ma więcej smaku, ponieważ już na wstępie dodajesz sok z kiszonych ogórków, a krótka fermentacja sprawia, że staje się jeszcze bardziej wyrazisty.
  • Zawiera naturalne probiotyki, które wspierają trawienie i odporność.  

Jak zrobić kiszony majonez?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • 1 i 1/8 szklanki oleju

Przygotowanie:

  1. Wyjmij jajko wcześniej z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Dzięki temu lepiej łączy się z innymi składnikami. Wbij je do wysokiego naczynia, na przykład z wyposażenia ręcznego blendera.
  2. Dodaj musztardę, sól, sok z cytryny (może być też ocet jabłkowy) i sok z ogórków. 
  3. Na koniec wlej olej o neutralnym smaku (na przykład rzepakowy tłoczony na zimno lub z pestek winogron).
  4. Włóż do naczynia końcówkę ręcznego blendera. Zanurz go całkowicie, żeby nożyki znajdowały się na samym dnie. Włącz na najwyższą moc i trzymaj go nieruchomo. Dopiero kiedy zauważysz, że tworzy się emulsja, podnieś go i poruszaj w górę i w dół do całkowitego połączenia składników.
  5. Przelej majonez do czystego słoika. Zamknij go i odstaw w ciepłe miejsce na 5–7 godzin. Potem wstaw do lodówki. 

Czym zastąpić sok z ogórków kiszonych?

Sok z ogórków kiszonych jest probiotycznym płynem, który pobudza fermentację i wzbogaca smak majonezu. Ale jeśli nie masz go akurat pod ręką, możesz go zastąpić innym składnikiem. Sprawdzi się też:

Do czego przyda się fermentowany majonez?

Odpowiedź jest prosta: do wszystkiego. A przynajmniej do przepisów, do których dotychczas trafiał zwykły domowy majonez. To znaczy, że przyda się na przykład do:

  • surówek i sałatek – zwłaszcza tradycyjnych (na przykład do jarzynowej, gyros lub mimozy),
  • kanapek, wrapów i burgerów,
  • frytek, nie tylko tych z ziemniaków, ale także do pieczonych słupków z buraka, batata lub cukinii,
  • tworzenia innych sosów i kremowych dipów, na przykład sosu czosnkowego lub chrzanowego,
  • śledzi i tuńczyka,
  • past kanapkowych.

Źródło: youtube.com/@SkutecznieTv