Chociaż przepis na ogórki kiszone jest banalnie prosty i składa się zaledwie z kilku tanich produktów, to nie zawsze wychodzi równie dobrze. Od czego więc zależy sukces? Oczywiście kluczowy jest wybór świeżych i jędrnych ogórków, jednak zalewa wcale nie jest mniej ważna. Ważne, aby znać idealne proporcje wody i soli, ale to nie wszystko. Poznajcie ten patent, a już zawsze będziecie tak robili.
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę?
Aby smak ogórków był bardziej wyrazisty, często dodajemy też czosnek, koper czy gorczycę, ale my mamy jeszcze lepszy pomysł. Okazuje się, że do podstawowego zestawu przypraw, do każdego słoika warto dodać 1 plaster cytryny, dzięki któremu ogórki kiszone wyjdą chrupiące i twarde. Choć może się to wydawać dziwne, ten owoc genialnie wpływa zarówno na smak, jak i na strukturę domowych przetworów. Cytrynę należy jednak wcześniej dokładnie wyszorować, a następnie cienko pokroić. Nie wrzuca się jednak plastra tak po prostu pomiędzy ogórki, tylko trzeba ułożyć go na samym wierzchu, tuż pod zakrętką. Tak przygotowane słoiki zakręcamy i odstawiamy jak zwykle. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy przepis krok po kroku i koniecznie wypróbujcie go w tym sezonie.
Przepis na ogórki kiszone z cytryną
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 4 łyżki grubej soli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru
- 4 plasterki cytryny
- 4 łyżeczki octu
Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ich końce i lekko nakłuwamy w kilku miejscach czubkiem noża. Następnie ciasno układamy je w czystych, wyparzonych słoikach.
2. Do każdego słoika wrzucamy ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę soli gruboziarnistej, 1 łyżeczkę octu. Na koniec wszystko zalewamy gorącą wodą, tak, aby wypełniła słoik, a na samej górze układamy plasterek cytryny.
3. Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki, odstawiamy je do góry dnem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe przetwory przechowujemy w ciemnym miejscu przez około 4-5 miesięcy.
Co jeszcze można dodać do ogórków kiszonych?
Cytryna, to nie jedyny nietypowy dodatek, który wzbogaci smak kiszonek. Do słoika z ogórkami można wrzucić szparagi, rzodkiewki, świeży imbir. Ciekawym przepisem są ogórki watykańskie, których dodatkowym składnikiem są rodzynki. Oprócz klasycznych przypraw warto wypróbować przepis na ogórki kiszone z rozmarynem.
Spróbujcie też dołożyć coś od siebie, a być może zrobicie najlepsze ogórki, jakich nikt inny jeszcze nie robił.
Jakie ogórki wybrać do kiszenia?
Wybierając ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze - rozmiar. Powinny być dość drobne i jednakowej wielkości, absolutnie nie przerośnięte. Ogórki o różnych rozmiarach nie ukiszą się równomiernie, a przerośnięte będą pełne wody i z trudem zmieszczą się w słoikach. Po drugie - odmiana. Gruntowe ogórki idealne do kiszenia to Izyd, Hermes, Cezar, Polan, Lider i Octopus. Jeśli nie jesteście pewni odmiany, zwróćcie uwagę na to, żeby wybrane ogórki miały niewielką komorę nasienną i były pozbawione żółtych plam. Po trzecie - skórka. Dobre ogórki rozpoznacie po tym, że ich skórka jest dość cienka i pełna małych brodawek.

















