Jeśli należysz do grupy osób, które nie są w stanie wyobrazić sobie zjedzenia surowego mięsa, albo dla odmiany chcesz spróbować innej opcji, to świetnie się składa. Genialną przekąską jest tatar ze śledzia. Wygląda podobnie, ale smakuje o wiele lepiej. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują, a goście chętnie sięgają w czasie świąt właśnie po tę przystawkę.
Przygotuj składniki na śledziowy tatar
Tatar ze śledzia najlepiej jest zaplanować nieco wcześniej, ponieważ filety śledziowe wymagają specjalnego przygotowania. 2 godziny to minimum by je wymoczyć, więc możesz nastawić je rano, zająć się czymś innym, a potem przejść do kolejnych etapów przyrządzenia tej przystawki. Przyda się tu również ring, który ułatwi warstwowe układanie.
- 3-4 filety śledziowe
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki marynowanych grzybków, najlepsze byłyby leśne, ale pieczarki też się sprawdzą
- pół cebuli
- pół awokado
- sok z cytryny
- koperek, natka pietruszki lub kolendra do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy lub więcej, jeśli lubisz
Jak zrobić tatar ze śledzia?
- Śledzie namocz przez 2 godziny w wodzie. W tym czasie wymień wodę 3 razy, a na koniec możesz jeszcze je wypłukać, ale jest ryzyko, że zrobią się jałowe. Warto spróbować kawałeczek, żeby sprawdzić, czy nie są zbyt słone. W razie potrzeby trzeba wydłużyć czas moczenia.
- Śledzie, ogórki konserwowe, grzybki, cebulę i awokado pokrój w dość drobną kostkę.
- Na dnie ringu połóż śledzie, potem ogórki konserwowe, posiekaną cebulką i grzybki marynowane. A na samą górę daj awokado i porządnie skrop je sokiem z cytryny, inaczej szybko zmieni kolor i nie będzie wyglądało apetycznie. Najlepiej przygotować tatara tuż przed podaniem gościom.
- Na koniec górę tatara ozdób małą porcją musztardy, kilkoma mniejszymi, całymi grzybkami i ulubioną zieleniną, ale najlepiej pasuje tutaj koperek. Na koniec tatar ze śledzia oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W czym moczyć śledzie?
Zwyczajowo śledzie moczy się w wodzie i w tym czasie zmienia się ją kilka razy. Możesz uzupełnić ją o dodatek octu spirytusowego lub jabłkowego bądź o sok z cytryny. Delikatniejsze wychodzą moczone w mleku, śmietanie, maślance lub kefirze. Na pewno ciekawą opcją jest potrzymanie ich przez jakiś czas w wodzie po ogórkach kiszonych. Pamiętaj, że śledzie z oleju nadają się do bezpośredniego spożycia.















