Wykorzystaj ten przepis i już teraz wsadź śledzie w zalewę. Spokojnie dotrwają do świąt, a przy tym będą miały tyle czasu, że wyjdą mięciutkie i jednocześnie wyraziste w smaku. Bez problemu wytrzymają w zalewie nawet do 2 miesięcy, więc jeśli w święta nie znikną, wytrzymają do Nowego Roku lub do karnawałowej imprezy. Nie wahaj się, szykuj, żeby potem nie żałować.
Przepis na marynowane śledzie w stylu szwedzkim
Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych (matiasy)
- niepełna szklanka octu 10%
- 0,5 l wody
- 400 g cukru
- 2 listki laurowe
- 2 goździki (zwłaszcza do wersji świątecznej)
- 12-15 ziarenek ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- Śledzie bardzo dokładnie przepłucz w bardzo zimnej wodzie, a następnie zanurz je w niej i zostaw na minimum 3 godzin (najlepiej na cała noc).
- Odsącz śledzie bardzo dokładnie w papierowe ręczniki i pokrój na kawałki: 1 płat na 4-5 kawałków.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki, a cebulkę w piórka.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i dodaj przyprawy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wrzuć do zalewy marchewkę i cebulę, i odstaw do wystudzenia.
- Do zimnej zalewy wlej ocet i wymieszaj.
- Włóż śledzie do słoików i zalej zalewą. Potrząśnij, aby uwolnić bąbelki powietrza i wstaw do lodówki na minimum 2 dni.
AdobeStock, Jacek Chabraszewski
Jak podawać skandynawskie śledziki?
Wyjmij kawałki ryby i ułóż na talerzu. Wyłów ze słoików trochę marchewki i cebulki, lekko odsącz i połóż na śledziach. Możesz dodatkowo udekorować zieleniną, ale nie jest to niezbędne.
Do śledzików tak marynowanych można przygotować sosy: kawowy lub jagodowo-rozmarynowy. Więcej pomysłów na podanie śledzi widziałam ostatnio na kanale messsengerowym MojegoGotowania.pl. Warto tam zajrzeć i poszukać inspiracji.
Praktyczne rady związane z przepisem na skandynawskie śledziki
Możesz przygotować zalewę z samą białą lub samą czerwoną cebulą. Użycie czerwonej ma tę zaletę, że słoiczki ze śledziami pięknie wyglądają, bo kawałki ryby pływają w różowym płynie. Jeśli więc masz ochotę sprezentować komuś słoik śledzików, użyj mieszanki obu cebul lub tylko czerwonej, a obdarowana osoba będzie zaskoczona kolorem zawartości słoiczków. Z resztą śledziki przez około tydzień po wstawieniu też będą lekko zabarwione na różowo, ale potem odzyskają jasną barwę.
Początkowo zalewa może mętnieć. To nic złego. Po około 7-10 dniach odzyska klarowność i zachowa ją przez nawet 2 miesiące, a być może nawet dłużej. Niestety u mnie nigdy dłużej nie wytrzymały – zawsze dość szybko padały ofiarą gości.
Przygotuj od razu więcej słoiczków ze śledziami, jeśli tylko masz na nie miejsce w lodówce, albo masz zimną spiżarnię czy inne chłodne miejsce do przechowywania żywności. Nie będziesz żałować, a będziesz mieć pod ręką szybką, gotową i pyszna przekąskę. Do końca karnawału będzie jak znalazł.

















