Ktokolwiek regularnie przyrządza śledzie, ten wie, jak wiele dodatków do nich pasuje. Śledzie po kaszubsku, po kujawsku, gajowego z grzybkami marynowanymi, korzenne rodem z PRL, duńskie w sosie curry czy po szwedzku w kawie lub w musztardzie to zaledwie początek długiej listy. Do śledzi świetnie pasuje też typowo wielkanocny dodatek - pikantny chrzan i pieprz, ale nie chodzi wyjątkowo o ten najzwyklejszy czarny. Sięgnij nieco głębiej do swojej szafki z przyprawami.
Jeśli poszukujesz więcej inspiracji na święta, koniecznie zaglądaj na nasz kanał messenger MojeGotowanie.pl. Codziennie publikujemy tam przepisy, którymi zachwycisz rodzinę i triki, dzięki którym przyspieszysz gotowanie, lepiej się zorganizujesz i dopracujesz smak swoich dań do perfekcji.
Jak zrobić śledzie w sosie chrzanowo-pieprzowym?
Sos jest drugoplanową gwiazdą tej przystawki, ale nie jest on jedynie tłem, a przemyślaną kompozycją smaków i aromatów. Śmietanę aromatyzujemy i podkręcamy tutaj startym czosnkiem, chrzanem (świeżym lub ze słoiczka), musztardą francuską, octem lub sokiem z cytryny oraz zielonym pieprzem, zwykle sprzedawanym w marynacie. Ziarna są dzięki temu miękkie i łatwe do rozgryzienia. Zielony pieprz to tak naprawdę ziarna niedojrzałego jeszcze w pełni czarnego. Jest od niego łagodniejszy, ma nieco „owocowy”, a jednocześnie leśny, złożony aromat. Pasuje do śledzi jak mało co. Jeśli go nie masz, wykorzystaj kolorowy pieprz. Pasować będzie też biały - łagodniejszy niż czarny i korzenno-cytrusowy.
Dla wyrównania smaku w tym wyrazistym, pieprznym sosie, koniecznie dodaj też łyżkę płynnego, jasnego miodu (najlepiej wielokwiatowego, rzepakowego lub akacjowego - słodkiego bez nut wytrawnych) lub cukru drobnoziarnistego, który szybciej rozpuści się w śmietanie. Jeśli chcesz, by sos był bardziej jednolity i gładki, po prostu zmiksuj wszystkie składniki. Uzyska w ten sposób jeszcze więcej smaku i aromatu. Do śledzi w sosie chrzanowo-pieprzowym możesz też dodać drobno posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulę (by „coś chrupało”, ale nie jest to niezbędne).
Przepis na śledzie w śmietanie chrzanowo-pieprzowej
Składniki:
- 400 g śledzi - solonych lub z oleju
Składniki na sos:
- 250 g śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki zielonego lub kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2-3 łyżeczki chrzanu w zależności od preferowanej ostrości
- 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 płaska łyżka miodu lub cukru (najlepiej drobnoziarnistego)
- mielony czarny pieprz i ewentualnie sól do smaku (śledzie są słone)
Dodatkowo (opcjonalnie, do dekoracji): 1/2 średniego winnego jabłka, świeża żurawina, posiekana pietruszka, pół małej czerwonej cebuli.
Sposób przygotowania:
- Solone śledzie zalej wodą lub mlekiem, wymocz przez minimum 30 minut. W międzyczasie spróbuj, czy już są dobre i w razie czego odczekaj jeszcze, w międzyczasie zmieniając płyn na świeży. Śledzie z oleju po prostu dokładnie osącz za pomocą ręcznika papierowego.
- Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, ocet jabłkowy, chrzan, sok z cytryny, zielony pieprz, starty czosnek, musztardę francuską oraz cukier lub miód i pieprz: zielony i czarny mielony do smaku. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą - pamiętaj, że śledzie będą już dość słone.
- Pokrój śledzie w trójkąty, po skosie. Poukładaj na dużym talerzu, na środku zostaw miejsce na sos.
- Przełóż sos na środek, pokrój jabłko i cebulę w drobniutką kostkę, posyp danie. Posiekaj też natkę pietruszki i obsyp nią śledzie. Możesz też dla koloru dodać kulki świeżej żurawiny, jeśli akurat masz, ale nie jest to niezbędne.
Podawaj jako przystawkę lub na kanapce z ciemnego chleba żytniego na zakwasie.
Źródło przepisu: @Nathallae - Natalia Maszkowska (Facebook).
















