Nie ma to jak kluski kładzione. Ten przysmak mocno kojarzy się z kuchnią babci i jest genialną wkładką, dzięki której każda zupa z miejsca staje się bardziej treściwa i smaczniejsza. Dobre kluseczki muszą być jednak miękkie i delikatne, a często wychodzą twarde jak kamienie lub gumowate. Jak tego uniknąć? Wystarczy tylko pamiętać o 1 ważnej zasadzie, którą wielu pomija. Ten dodatkowy etap zajmuje dosłownie minutę, a totalnie odmienia konsystencję kluseczek.
Jak zrobić kluski kładzione, żeby wyszły mięciutkie?
Klasyczny przepis na kluski kładzione składa się tylko z mąki, jajka i odrobiny soli. Niektórzy dodają do tego jeszcze trochę wody lub mleka, aby masa nabrała lepszej konsystencji, ale wiele wciąż osób zapomina o 1 kluczowej zasadzie. Zwykle jajko wbija się prosto do miski, dodaje resztę składników i wszystko miesza na jednolitą masę, a to błąd. Znacznie lepiej najpierw oddzielić białko jaja i ubić je na sztywną pianę, a dopiero potem wymieszać wszystko razem.
Puszysta białkowa pianka sprawi, że ciasto na kluski kładzione stanie się o wiele bardziej napowietrzone i delikatne, a dzięki temu ugotowane kluseczki będą dosłownie rozpływały się w ustach. Jeśli więc do tej pory nie robiliście kluseczek takim babcinym sposobem, koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę metodę i nie wrócicie już do żadnego innego przepisu.
Prosty przepis na kluski kładzione
Składniki:
- 2 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jajka wybij do dwóch miseczek, oddzielając żółtka od białek.
- Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem.
- Gdy mączna masa będzie już jednolita, dodaj do niej ubitą pianę z białek i delikatnie połącz całość.
- Tak przygotowane ciasto na kluski wykładaj łyżką na osolony wrzątek lub gotującą się zupę.
- Kluski kładzione gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut od momentu wypłynięcia, aż będą idealnie mięciutkie.
Z czym podawać kluski kładzione?
Zwykle kluski kładzione pojawiają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup, takich jak pomidorowa, rosół z kury czy grzybowa. Świetnie pasują one jednak również do mięsnych gulaszy i gęstych sosów. Niektórzy posypują je również skwarkami i pokruszonym twarogiem, tworząc w ten sposób szybki i tani obiad. A wielbicielom słodkich dań z pewnością posmakują kluski kładzione polane śmietaną z cukrem lub jogurtem i owocami.


















