Nie ma to jak kluski kładzione. Ten przysmak mocno kojarzy się z kuchnią babci i jest genialną wkładką, dzięki której każda zupa z miejsca staje się bardziej treściwa i smaczniejsza. Dobre kluseczki muszą być jednak miękkie i delikatne, a często wychodzą twarde jak kamienie lub gumowate. Jak tego uniknąć? Wystarczy tylko pamiętać o 1 ważnej zasadzie, którą wielu pomija. Ten dodatkowy etap zajmuje dosłownie minutę, a totalnie odmienia konsystencję kluseczek.

Jak zrobić kluski kładzione, żeby wyszły mięciutkie?

Klasyczny przepis na kluski kładzione składa się tylko z mąki, jajka i odrobiny soli. Niektórzy dodają do tego jeszcze trochę wody lub mleka, aby masa nabrała lepszej konsystencji, ale wiele wciąż osób zapomina o 1 kluczowej zasadzie. Zwykle jajko wbija się prosto do miski, dodaje resztę składników i wszystko miesza na jednolitą masę, a to błąd. Znacznie lepiej najpierw oddzielić białko jaja i ubić je na sztywną pianę, a dopiero potem wymieszać wszystko razem.

Puszysta białkowa pianka sprawi, że ciasto na kluski kładzione stanie się o wiele bardziej napowietrzone i delikatne, a dzięki temu ugotowane kluseczki będą dosłownie rozpływały się w ustach. Jeśli więc do tej pory nie robiliście kluseczek takim babcinym sposobem, koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę metodę i nie wrócicie już do żadnego innego przepisu.

Prosty przepis na kluski kładzione

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybij do dwóch miseczek, oddzielając żółtka od białek.
  2. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem.
  3. Gdy mączna masa będzie już jednolita, dodaj do niej ubitą pianę z białek i delikatnie połącz całość. 
  4. Tak przygotowane ciasto na kluski wykładaj łyżką na osolony wrzątek lub gotującą się zupę. 
  5. Kluski kładzione gotuj na średniej mocy palnika przez kilka minut od momentu wypłynięcia, aż będą idealnie mięciutkie.

Z czym podawać kluski kładzione?

Zwykle kluski kładzione pojawiają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup, takich jak pomidorowa, rosół z kury czy grzybowa. Świetnie pasują one jednak również do mięsnych gulaszy i gęstych sosów. Niektórzy posypują je również skwarkami i pokruszonym twarogiem, tworząc w ten sposób szybki i tani obiad. A wielbicielom słodkich dań z pewnością posmakują kluski kładzione polane śmietaną z cukrem lub jogurtem i owocami