Lata względnego dobrobytu po upadku komunizmu w Polsce przyzwyczaiły nas wszystkich już chyba do stałej dostępności bananów. Mało tego. Cena tych owoców w sklepach przez dłuższy czas utrzymuje się już na dość stabilnym poziomie, co w rzeczywistości oznacza, że banany… tanieją. To wszystko oczywiście „dzięki” inflacji, która znacznie przyspieszyła wzrost cen innych towarów względem tych egzotycznych słodkości.
Tak czy owak, zwykły banan już raczej na nikim nie zrobi żadnego wrażenia. Jeśli ty też stajesz na głowie, by nieco podkręcić smak tego owocu, mamy dla ciebie dobre wieści. A właściwie recepturę, którą pokocha każdy łasuch.
O co chodzi? Banany skrywają w sobie całkiem sporo cukru. Zwłaszcza te dojrzałe, które zdążyły przekształcić skrobię właśnie cukier, sprawiając jednocześnie, że pojedyncze, sczerniałe owoce powoli zamieniają się w słodki ulepek. Dzieje się tak choćby wtedy, gdy widząc promocję kupujemy te owoce na kilogramy. Zamiast więc męczyć się z tym, jedząc niesmaczne, przesłodzone banany, warto je wykorzystać w ciekawy sposób.
Jak zrobić zapiekane banany?
To szczególnie ważne dla tych, którym już bokiem wychodzą takie znane i oklepane przepisy jak chlebek bananowy, rozmaite smoothie czy też mrożone lody na dojrzałych bananach. Ta receptura jest zupełnie inna i nieco przypomina… ziemniaki hasselback.
By kanapka z pieczonym bananem i masłem orzechowym wyszła jak trzeba (czyli szybko i dość oszczędnie), warto przygotować do jej zrobienia airfryer. Chodzi oczywiście o to, by nie nagrzewać do 200 st. C całego piekarnika – to po prostu nieopłacalne i mało ekologiczne. Jeśli jednak przy okazji pieczesz coś innego, śmiało wstaw obok pokrojone banany. Szybko przekonasz się, że warto!
Przepis na kanapkę z pieczonym bananem
Składniki:
- 2 małe dojrzałe banany
- Masło orzechowe
- Pieczywo pszenne – np. bułka lub chleb, ewentualnie croissant lub inny rogalik
- Cynamon
- Kakao w proszku lub 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Banany obierz ze skórki i ponacinaj na całej długości jak na ziemniaki hasselback. Nacięcia powinny zostać zrobione bardzo „gęsto”.
- Ustaw temperaturę 200 st. Celsjusza na airfryerze lub piekarniku. Piecz przez 10-13 minut w airfryerze lub ok. 20 minut w piekarniku, do skarmelizowania wierzchniej części bananów.
- Pieczywo rozkrój, posmaruj obficie masłem orzechowym. Ostrożnie wyłóż na pieczywo podpieczone banany.
- Posyp odrobiną cynamonu i kakao. Możesz też zetrzeć na tarce gorzką czekoladę i posypać nią swoją kanapkę bananową. Polecamy także odrobinę soli, dla przełamania słodkiego smaku.
Smacznego!
Źródło: Adina Akhmetova/Facebook

















