Już nie musisz dłużej szukać idealnego wypieku, który pasuje na każdą okazję. Ciasto drożdżowe to odpowiedź na wszystkie kulinarne potrzeby. Jego puszystość i słodki smak sprawiają, że zawsze jest mile widziane. Podane z ulubionymi owocami, kruszonką lub po prostu posypane cukrem pudrem, to ciasto to prawdziwy klasyk nad klasykami. Podpowiadam nietypowy sposób, jak łatwo przygotować drożdżowe eldorado.
Ciasto drożdżowe. Na jakie okoliczności podawać?
Ciasto drożdżowe to jeden z tych wypieków, który zawsze kojarzy mi się z domowym ciepłem i leniwym popołudniem. Jest idealne na różnego rodzaju spotkania. Chociaż, głównie znamy go z rodzinnych posiedzeń przy kawie.
Doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do porannej kawy, podwieczorek dla dzieci, a nawet deser na większej imprezie rodzinnej. Jego puszysty środek i delikatny, chrupiący smak sprawiają, że zawsze chętnie po nie sięgamy. Możesz podawać je samo lub z ulubionym dodatkiem, takim jak cukier puder, lukier, bita śmietana lub nawet lody.
Przepis na najlepszy placek drożdżowy na opak
To ciasto robi się nieco inaczej niż tradycyjne, ale jest równie pyszne, a do tego niezwykle proste. Nie wymaga długiego wyrabiania, a efekt końcowy zaskoczy nawet najbardziej wymagającą teściową, głównie swoją lekkością i puszystością. Najlepsze jest to, że robi się go ... na opak! Już tłumaczę. Tradycyjnie, drożdżowe ciasto wstawia się do nagrzanego piekarnika. Tutaj natomiast mamy inną sytuację - ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika! Może brzmi dziwnie, ale działa, musisz wypróbować.
Składniki do ciasta
- 100 g pokruszonych drożdży
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka letniego mleka
- 4 rozkłócone jajka
- 4,5 szklanki mąki
Składniki na kruszonkę
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 250 g mąki
Wykonanie
- Wszystkie składniki ułożyć w misce warstwami w kolejności jak w liście (nie mieszać).
- Odstawić w ciepłe miejsce na 2h.
- Po tym czasie, ciasto dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
- Na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
- Teraz czas na kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, aż powstanie sypka masa.
- Otrzymaną kruszonką posypać na owoce.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
Jakie owoce najbardziej pasują do ciasta drożdżowego?
Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z wieloma owocami. Możesz dodać zarówno świeże, jak i mrożone. Najpopularniejszymi wyborami będą:
- Truskawki i maliny, bo dodają słodyczy.
- Jagody i borówki, a ich delikatny smak świetnie uzupełni smak ciasta.
- Wiśnie i czereśnie, ponieważ nadają plackowi intensywnego, kwaskowego smaku.
- Śliwki. Klasyczny wybór do ciasta, a teraz mamy wysyp.
- Rabarbar.















