Gdy zrobisz wysoki biszkopt z 5 jajek, masz od razu genialną bazę do tortu. Stworzysz z niego 3 lub 4 puszyste blaty prostymi cięciami noża, struny lub nitki. Nie musisz wyciągać dodatkowych foremek ani piec masy partiami. Nie namęczysz się też z rzeźbieniem rantów ani docinaniem szczytów, tak jak wtedy, gdy poszczególne porcje ciasta rosną nieco inaczej. Warstwy są stabilne i utrzymają każdy krem, bo przepis zawiera olej. Zobacz dokładną recepturę i 10 zasad, dzięki którym biszkopt zawsze się udaje.
Puszysty biszkopt – 10 żelaznych zasad
- Wyjmij jajka co najmniej godzinę wcześniej z lodówki, żeby je ogrzać. Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, niezależnie od tego czy robisz biszkopt z 6 jaj, z 5 czy też z 4. To zapewnia lepsze napowietrzenie masy.
- Zawsze przesiewaj mąkę. W ten sposób pozbędziesz się grudek, a ciasto wyjdzie idealnie puszyste.
- Bardzo starannie oddzielaj białka od żółtek. Tylko w ten sposób ubijesz idealną pianę – gdy nie będzie w niej żadnych zanieczyszczeń.
- Ubijaj białka do punktu, w którym końcówki miksera zostawiają wyraźny ślad na pianie, czyli na sztywno. Nie przeciągaj jednak tego procesu, bo jajka mogą się rozwarstwić i puścić wodę.
- Wsypuj do białek drobny biały cukier stopniowo. Dzięki temu lepiej ustabilizujesz pianę.
- Gdy wsypiesz mąkę do masy, nie używaj już miksera. Wymieszaj składniki silikonową szpatułką, delikatnie, żeby zachować strukturę ubitej piany.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, ale tylko jej dno. Spód biszkoptu się nie przyklei, a jednocześnie będzie mógł rosnąć bez ograniczeń i nie opadnie.
- Nie otwieraj drzwi piekarnika, gdy biszkopt jest w środku. Gdy zafundujesz mu nagłą zmianę temperatury, może potem opaść.
- Sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli nic się do niego nie przykleja, to znaczy, że biszkopt z 5 jaj jest gotowy. Uważaj jednak, żeby nie trzymać go zbyt długo w piekarniku, inaczej stanie się suchy.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do góry dnem. Dzięki temu wyrównasz górkę, która często powstaje na szczycie, a biszkopt będzie stygł równomiernie i się nie zaparzy.
Przepis na biszkopt z 5 jajek
Biszkopt z 5 jaj, który zawsze wychodzi, przyda ci się m.in. do stworzenia tortu komunijnego lub warstwowego deseru na urodziny. Nie potrzebuje dodatku proszku do pieczenia, żeby urosnąć do imponujących rozmiarów. Oto, jak go zrobić:
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 200 g mąki
- 180 g cukru
Przygotowanie:
- Przepis na biszkopt z 5 jaj zacznij od przygotowania składników. Oddziel białka od żółtek. Przesiej mąkę przez gęste sito.
- Ubij białka na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z olejem.
- Stopniowo wsyp do białek cukier. Zobaczysz, jak masa staje się gęsta i błyszcząca, jak na bezę. Sprawdź palcami, czy cukier całkiem się rozpuścił.
- Dodaj do masy z białek żółtka z tłuszczem. Miksuj przez 15 sekund, tylko do połączenia składników.
- Na koniec wsyp mąkę. Wmieszaj ją szpatułką.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz przez 40 minut w 170°C.
Źródło: instagram.com/zesmakiemnaty















