Uwielbiam kalafiora gotowanego z bułeczką i masełkiem, ale też surowego z jajkiem i majonezem. Gdy więc trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Apetycznie zrumienione różyczki wprost krzyczały do mnie, żeby je zjeść. Nie zawiodłam się – tak przygotowany kalafior jest wprost niesamowity. W dodatku jest to danie uniwersalne i może grać zarówno główną rolę w czasie obiadu jak i drugoplanową – w sałatkach czy np. przekąskowych kompozycjach warzyw do dipów.
Przepis na pieczonego kalafiora w marynacie
Składniki:
- mała główka kalafiora
- 2 łyżki jogurtu greckiego naturalnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Usuń z kalafiora liście i twardy rdzeń tak, by główka rozpadła się na „różyczki”. Staraj się uzyskać kawałki o podobnej wielkości.
- Przed obtoczeniem w marynacie osusz różyczki papierowym ręcznikiem, gdyż wilgoć uniemożliwi uzyskanie ładnej skórki.
- W dużej misce wymieszaj jogurt z koncentratem pomidorowym, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i miodem oraz oliwą. Musi powstać jednorodna marynata.
- Wrzuć do marynaty różyczki kalafiora i mieszaj, aby wszystkie zostały w niej skąpane.
- Poukładaj różyczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafior powinien tworzyć jedną warstwę, nie układaj różyczek jedna na drugiej.
- Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż różyczki pięknie się zrumienią.
AdobeStock, yavdat
Pieczony w marynacie kalafior - praktyczne rady
Przy większych kawałkach trzeba liczyć się z tym, że będą potrzebować więcej czasu na upieczenie się; drobne różyczki miękną szybciej.
Miód nadaje potrawie delikatnej słodyczy i lekkiego połysku, ale łatwiej się przypala niż pozostałe składniki marynaty. Dlatego pod koniec pieczenia możesz nieco zmniejszyć temperaturę w piekarniku. Aby całkowicie wyeliminować ryzyko przypalenia miodu, można go użyć nie do marynaty, a już po pieczeniu delikatnie nim smarować różyczki kalafiora.
Odwróć kawałki lub potrząśnij blachą w połowie pieczenia, żeby równomiernie się zrumieniły. Jeśli wierzch zbrązowieje zbyt szybko, przykryj blachę folią aluminiową w ostatnich minutach pieczenia. Jak sprawdzić, czy kalafior jest upieczony? Wykonaj test: gdy widelec łatwo wchodzi, kalafior jest gotowy.
Marynatę możesz przygotować dzień wcześniej, ale nie mieszaj jej z kalafiorem na długo przed pieczeniem, bo warzywo może zwiotczeć. Aby uzyskać trochę dymnego akcentu, dodaj do marynaty odrobinę wędzonej papryki lub harissy. Z kolei jeśli chcesz wprowadzić kwaskową nutkę, tuż przed podaniem skrop kalafiorowe różyczki sokiem z cytryny.
Upieczony kalafior przechowuj w lodówce do 3 dni, na drugi dzień odgrzewaj w piekarniku lub na patelni, by odzyskał część chrupkości.
Z czym podawać pieczonego kalafiora w marynacie?
Taki słodko-pikantny kalafior dobrze zgra się z kaszą (np. kuskus, quinoa), ryżem pilaw, pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatką z kwaśnym dresingiem. Doskonałym dopełnieniem będą kremowy jogurtowy dip z cytryną i kolendrą, tahini z czosnkiem i cytryną, albo salsа z pomidorów i ziół. Wrzuć do nich orzechy prażone lub pestki dyni, a by wprowadzić chrupiący element.
Pieczone różyczki kalafiora można też włączać do dań typu bowl, taco czy makaronów.

















