Jako że pracuję w redakcji kulinarnej, mam szczęście próbować specjałów koleżanek i kolegi z pracy (wszyscy lubimy piec oraz gotować i chętnie dzielimy się między sobą przepisami czy radami). Jeśli chodzi o przetwory z cukinii, to do tej pory robiłam je bardzo klasycznie: zwykle w wersji pikantnej z chili, a także w curry lub zalewie musztardowej, ale nigdy nie rozważałam opcji deserowej.
Dlatego, kiedy jedna z koleżanek z pracy przyniosła słoiczek cukinii à la ananas własnej roboty, byłam sceptyczna. Całe szczęście jednak dałam się namówić na spróbowanie. Jakie to było pyszne! Po pierwszej łyżce poprosiłam o przepis. Okazało się, że pochodzi z jednego z naszych serwisów: www.przyslijprzepis.pl. Podzielę się nim tutaj, bo szkoda by się stała, gdyby takie dobro nie było powszechnie znane. Szykuj wyparzone słoiki, młode, jędrne cukinie, parę dodatków i do dzieła. Jeśli chcesz, żeby cukinia jak ananas uzupełniła twoje zapasy w spiżarni, na koniec krótko zapasteryzuj gotowe przetwory.
Przepis na cukinię à la ananas
Składniki:
- 2.5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu warzyw)
- 1,5 l wody
- 1 kg cukru
- 40 g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki)
- 4 goździki
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj i obierz ze skórki.
- Następnie wydrąż z nich pestki, a twardszą część miąższu pokrój w niewielką kostkę.
- Wodę zagotuj z kwaskiem cytrynowym oraz sokiem z cytryny.
- Kiedy zawrze, zdejmij zalewę z kuchenki i wrzuć do niej pokrojone cukinie.
- Przykryj garnek czystą ściereczką lub pokrywką i odstaw na cały dzień w chłodne miejsce.
- Następnego dnia przecedź cukinię, a do odcedzonej zalewy dodaj cukier biały oraz waniliowy, goździki, przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii wraz z nasionkami.
- Garnek ponownie postaw na kuchence, doprowadź zalewę do wrzenia.
- Następnie wrzuć ponownie cukinię i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut.
- Tak przygotowaną cukinię wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok 10 minut.
Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl
Fot. Getty/iStock, Josef Mohyla
Jakie jeszcze przetwory na słodko warto zrobić z cukinii?
Przekonałam się do cukinii na słodko, więc do mojej listy przetworów i deserów na ten sezon dopisuję:
- dżem z cukinii
- ketchup z cukinii (słodko-pikantny)
- ciasto czekoladowe z cukinią
- placki z cukinii na słodko
- czekoladowe muffinki z cukinią
Mam nadzieję, że i tobie te przepisy się przydadzą. Wszystkiego najsmaczniejszego!















