Jako że pracuję w redakcji kulinarnej, mam szczęście próbować specjałów koleżanek i kolegi z pracy (wszyscy lubimy piec oraz gotować i chętnie dzielimy się między sobą przepisami czy radami). Jeśli chodzi o przetwory z cukinii, to do tej pory robiłam je bardzo klasycznie: zwykle w wersji pikantnej z chili, a także w curry lub zalewie musztardowej, ale nigdy nie rozważałam opcji deserowej.

Dlatego, kiedy jedna z koleżanek z pracy przyniosła słoiczek cukinii à la ananas własnej roboty, byłam sceptyczna. Całe szczęście jednak dałam się namówić na spróbowanie. Jakie to było pyszne! Po pierwszej łyżce poprosiłam o przepis. Okazało się, że pochodzi z jednego z naszych serwisów: www.przyslijprzepis.pl. Podzielę się nim tutaj, bo szkoda by się stała, gdyby takie dobro nie było powszechnie znane. Szykuj wyparzone słoiki, młode, jędrne cukinie, parę dodatków i do dzieła. Jeśli chcesz, żeby cukinia jak ananas uzupełniła twoje zapasy w spiżarni, na koniec krótko zapasteryzuj gotowe przetwory. 

Przepis na cukinię à la ananas

Składniki:

  • 2.5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu warzyw)
  • 1,5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 40 g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki)
  • 4 goździki
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 laski wanilii

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinie umyj i obierz ze skórki.
  2. Następnie wydrąż z nich pestki, a twardszą część miąższu pokrój w niewielką kostkę.
  3. Wodę zagotuj z kwaskiem cytrynowym oraz sokiem z cytryny.
  4. Kiedy zawrze, zdejmij zalewę z kuchenki i wrzuć do niej pokrojone cukinie.
  5. Przykryj garnek czystą ściereczką lub pokrywką i odstaw na cały dzień w chłodne miejsce.
  6. Następnego dnia przecedź cukinię, a do odcedzonej zalewy dodaj cukier biały oraz waniliowy, goździki, przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii wraz z nasionkami. 
  7. Garnek ponownie postaw na kuchence, doprowadź zalewę do wrzenia. 
  8. Następnie wrzuć ponownie cukinię i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut.
  9. Tak przygotowaną cukinię wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok 10 minut.

Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl

Fot. Getty/iStock, Josef Mohyla

Jakie jeszcze przetwory na słodko warto zrobić z cukinii?

Przekonałam się do cukinii na słodko, więc do mojej listy przetworów i deserów na ten sezon dopisuję:

Mam nadzieję, że i tobie te przepisy się przydadzą. Wszystkiego najsmaczniejszego!