Rajskie jabłonie rosną teraz już głównie w starych ogrodach i parkach. Podobno gatunków, które się do nich zaliczają jest ponad 30. Drzewa charakteryzują się tym, że rosną niewielkie i „krzaczaste”, a ich owoce są wielkości orzechów włoskich. Rajskie jabłuszka (potocznie „dzikie jabłka” albo „dzikusy”) mają intensywnie kwaśny smak, więc ich jedzenie na surowo nie jest wskazane (ani nie jest żadną przyjemnością). Jednak da się z nich zrobić wiele przysmaków. 

Do czego wykorzystać rajskie jabłuszka?

Rajskie jabłka są bogate w pektyny (naturalne substancje żelujące), dlatego znakomicie sprawdzają się na przetwory. Moja babcia najczęściej używała ich do:

  • soków
  • kompotów
  • dżemów
  • marmolad
  • musów
  • galaretek

Ponieważ ostatnio w moim pobliskim warzywniaku pojawiły się te owoce na wagę, postanowiłam odświeżyć przepis na babciny kompot z dodatkiem rajskich jabłuszek. Pamiętam, że był tak dobry, że za dzieciaka piliśmy go litrami. Do dzikusów warto dobrać kilka sztuk słodkich, soczystych i kruchych pełnowymiarowych jabłek, żeby napój nie był za kwaśny. Polecam takie odmiany, jak: malinówki, idaredy, szampiony lub gala. 

Fot. Redakcja Mojegotowanie.pl

Przepis na kompot z rajskimi jabłuszkami 

Składniki:

  • 3 kg rajskich jabłuszek 
  • 2 kg słodkich i kruchych jabłek różnej wielkości
  • 4 litry wody
  • ok. 15 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

  1. Rajskie jabłka dokładnie umyj. 
  2. Część przekrój na połówki i włóż je do garnka z wodą postawionego na kuchence. 
  3. Resztę jabłuszek wrzuć do garnka w całości. 
  4. Duże jabłka również dokładnie umyj. Mniejsze sztuki włóż do garnka w całości, większe - pokrój w łódeczki i przełóż go garnka. 
  5. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. 
  6. Gotuj całość na średnim ogniu do momentu wrzenia.
  7. Po zagotowaniu skręć płomień pod garnkiem do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj kompot jeszcze około 45 minut. 
  8. Gotowy kompot z rajskimi jabłkami przecedź przez sitko i podawaj ostudzony. 

Gotowy kompot możesz też zapasteryzować na zimę, jeśli robisz jego dużą ilość, jak ja. Wystarczy, że wstawisz mocno zakręcone słoje do wysokiego gara wyłożonego ściereczką, nalejesz wodę, ustawisz nieduży płomień i będziesz pasteryzować przetwory w słoikach 20 minut od zagotowania wody. 

Co zrobić z jabłkami z kompotu?

Jabłka z kompotu możesz np. zmiksować na pulpę. Taka pulpa świetnie nadaje się do ciast, ale też jako dodatek do naleśników, racuchów czy innych słodkich placków. Owoce z domowego kompotu możesz też potraktować jako bazę do przygotowania pysznego dżemu. Jeszcze inną pyszną opcją jest dodanie ich do muesli czy granoli i podanie z jogurtem na drugie śniadanie albo przekąskę.