Chociaż chętnie wciągnę każde pierogi, dopóki ich miękkie ciasto rozpływa się w ustach i kryje solidny kęs smacznego farszu, patent Ewy Wachowicz szczególnie przypadł mi do gustu. Zwłaszcza że nadzienie nie wymaga żadnego gotowania, smażenia ani namaczania, jak to ma miejsce w przypadku pierogów ruskich, z mięsem, ze szpinakiem, z soczewicą lub z kapustą i grzybami. Wystarczy wymieszać 3 proste składniki i doprawić. Tak proste, a efekt jak z włoskiej trattorii. Koniecznie sprawdź, co kryje się w środku tych delikatnych pierożków od uznanej kucharki.
Czym wypełnić pierogi, jeśli nie twarogiem?
Prawdopodobnie najbardziej popularne pierogi, które od razu przychodzą ci do głowy i tworzą wręcz nierozerwalny duet słów, to pierogi ruskie. Farsz serowo-ziemniaczany jest dość prosty, ale trzeba bawić się z gotowaniem i gnieceniem kartofli, szkleniem cebulki i mieleniem twarogu. W rezultacie nieskomplikowane nadzienie zajmuje o wiele więcej czasu, niż by się chciało. Zwłaszcza że pierogi jeszcze trzeba ulepić, co bez maszynki potrafi być pracochłonnym zajęciem. Ziemniaki można co prawda pominąć i tworzyć własne serowe kompozycje – wytrawne czy nawet słodkie – ale zwykle nie dorastają do pięt klasykom.
Co proponuje w zamian Ewa Wachowicz? Wypełnia swoje pierożki inspirowane włoską kuchnią ricottą. Ponieważ sam kremowy serek jest jednak dość delikatny w smaku, dodaje jeszcze starty parmezan. Podbija on smak umami (czyli taki, który wyczuwasz między innymi w smażonych grzybach lub esencjonalnym rosole) i sprawia, że farsz jest wyrazisty i ma charakterek. Żeby nie był zbyt suchy i by ułatwić sobie nadziewanie, Ewa Wachowicz miesza jeszcze do tego żółtka, a na końcu „dosmacza" sery świeżą bazylią.
Włoski patent na pierogi z repertuaru Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
Na nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 doniczka bazylii
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zaparz mąkę gorącą wodą i połącz je za pomocą noża. Kiedy utworzą się kluchy, dodaj jajko. Posól i wlej oliwę. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Przykryj je miską i odstaw na 20 minut.
- Odsącz ricottę i włóż ją do miski. Dodaj starty parmezan, przyprawy, żółtko i porwane w palcach listki bazylii. Wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na placek i wykrój z niego krążki. Nałóż farsz. Zlep w klasyczny kształt pieroga-półksiężyca, przyciskając brzegi widelcem lub zaplatając falbankę.
- Wrzucaj pierogi partiami we wrzącą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez minutę, a potem wyłów łyżką cedzakową, zahartuj zimną wodą i odsącz.
Z czym podać wytrawne pierogi z serem?
Ewa Wachowicz podaje swoje pierogi we włoskim stylu okraszone palonym masłem. Co to oznacza? To po prostu zwykłe masło podgrzane na patelni do punktu, w którym zmienia kolor na orzechowy. Zyskuje wtedy na smaku i aromacie. Gotową potrawę możesz udekorować dodatkowymi listkami świeżej bazylii, żeby od razu oczarowywała zapachem.
Pierogi z ricottą możesz także podać z innymi dodatkami, na przykład z pesto lub sosem pomidorowym. Dobrze sprawdzi się także szpinak smażony z czosnkiem lub dekoracja w postaci chipsów z jarmużu.
Fot. Getty/iStock, krblokhin
Źródło: ewawachowicz.pl

















