Kotlety ziemniaczane w tej wersji pochodzą z Kobylej Woli w powiecie garwolińskim. Ciasto zawiera 1 dodatkowy składnik, który jest bardzo dobrze wyczuwalny i dobrze znany. W środku znajdziesz aromatyczny i niezwykle smaczne nadzienie. Możesz podać je jako danie główne albo dodatek do sosu mięsnego bądź do duszonych warzyw. Obowiązkowo musi pojawić się obok nich surówka, koniecznie taka o wyrazistym smaku, choćby taka z kapusty kiszonej lub colesław.
Składniki na kartoflaki kobylowolskie
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 400 g marchewki
- 50 g suszonych grzybów
- 500 g mrożonych lub świeżych prawdziwków, podgrzybków albo po prostu pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g mąki orkiszowej lub dowolnej innej + do panierowania
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety kobylowolskie?
- Suszone grzyby namocz w 500 ml wody. Odstaw je na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Potem odsącz je i nie wylewaj płynu, jeszcze się przyda.
- Jeśli używasz mrożonych grzybów leśnych, wyjmij je, żeby się rozmroziły.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Przełóż ją na patelnię, dodaj jedne i drugie grzyby. Całość zalej wodą z ich moczenia. Niech się gotują na średnim ogniu, aż do odparowania, potrwa to mniej więcej 30 minut. Potem dolej olej, dosyp sól i pieprz do smaku. Przesmaż razem przez 5 minut. Odstaw farsz do przestudzenia, a potem posiekaj go drobno.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki (o porównywalnej wielkości) i ugotuj je w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odlej i odparuj, a potem jeszcze przeciśnij je przez praskę. Jeśli nie masz takiego sprzętu, po prostu rozgnieć je tłuczkiem. Odstaw do wystygnięcia, a potem dosyp jeszcze mąkę i wymieszaj.
- Nakładaj porcję ciasta ziemniaczano-marchewkowego (żeby nie przyklejało się do dłoni, zamocz je wcześniej w wodzie). Rozgnieć je, tak żeby powstał owalny kształt. Na środek nałóż farsz i zawiń go w cieście podobnie jak w przypadku pyz z boczkiem.
- Kartoflaki kobylowolskie z grzybami smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gotowe powinny mieć ładnie zrumienioną skórkę.
Źródło: przepis pochodzi ze strony weganon.pl

















