Trudno nie zakochać się w tych kotlecikach na nowo lub gdy jesz je po raz pierwszy. Zajada się je tak samo przyjemnie jak dobrze zrobione mięciutkie kotlety mielone. W klasycznych kotletach ziemniaczanych i w tych od pana Tomka mięsa tym razem nie ma, ale możesz podać je np. z sosem gulaszowym - będzie pasować. Podobnie jak wiele innych dodatków, szczególnie bardziej wyraziste surówki. Kucharz do masy na kotleciki dodaje sporo zieleniny (możesz użyć ulubionej lub jej mieszanki) oraz 3 łyżeczki chrzanu, który ożywia smak i pasuje do ziemniaków i jajek jak mało co. Jeśli masz domowy chrzan, użyj nieco mniej - zwykle jest o wiele ostrzejszy. 

Kotlety jajeczne z ziemniakami - sprawdzony pomysł na tani obiad

Jak mówi sam pan Tomek, kotlety ziemniaczane z jajkami w jego wersji są pulchne - w przeciwieństwie do wielu gniotowatych kotletów ziemniaczanych. Na aksamitną, ale zwartą konsystencję ma on kilka patentów. Do kotletów trzeba przesmażyć cebulę - doda im ona głębi smaku. Robimy to jednak na niewielkiej ilości tłuszczu, a samego oleju spod cebuli nie zlewamy do masy - by się nie rozjeżdżała i by nie trzeba było jej już niczym zagęszczać. 

Oprócz żółtek dodatkowym spoidłem w masie na kotlety jajeczne z ziemniakami są ubite na sztywno białka. Dzięki temu trzymają się w ryzach i są puszyste. Po wmieszaniu białek gotową masę przed smażeniem trzeba odłożyć na kwadrans, by masa stężała i by łatwiej się ją lepiło. Podczas smażenia należy dosmażyć porządnie kotlety ziemniaczane z jednej strony, a dopiero potem jednorazowo odwrócić. Nie należy robić tego więcej razy, bo kotlety mogą rozlecieć się na patelni.

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety ziemniaczane z jajkami

Składniki:

  • 1,1 kg mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 1 pęczek ulubionej zieleniny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: 2-3 łyżki bułki tartej, jeśli masa będzie za rzadka - do zagęszczenia oraz tłuszcz (np. masło klarowane) do smażenia).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj i wystudź ziemniaki.
  2. Pokrój cebulę w niewielką kostkę i podsmaż na maśle.
  3. Gdy cebula się smaży, wyciśnij przez praskę ugotowane wcześniej ziemniaki. Jeśli nie masz praski, przetrzyj je przez sito.
  4. Przełóż z powrotem do garnka i odparuj masę, by było w niej jak najmniej płynu. 
  5. Posiekaj drobno ugotowane jajka, dodaj do ziemniaków. Posiekaj i dodaj też do nich zieleninę. Dodaj zrumienioną cebulę do masy ziemniaczano-jajecznej. Wymieszaj starannie.
  6. Dodaj do masy żółtka, wymieszaj. Dopraw chrzanem, pieprzem i ewentualnie solą (wypróbuj masę przed dosoleniem), wyrób masę. 
  7. Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do reszty masy. Odłóż całość na ok. 15 minut. 
  8. Po upływie tego czasu ulep z masy kotleciki i obtocz w bułce tartej lub panko.
  9. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub inny tłuszcz. 

Podawaj z surówką z kiszonej kapusty. Ziemniaki nie są już potrzebne - znajdują się już w kotletach. Jeśli czegoś ci brakuje, możesz dodać ryż. Kotlety można też podawać w bułce jak dawne bułki z kotletem á la domowe „burgery” z PRL.

Źródło przepisu: @Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).