Trudno nie zakochać się w tych kotlecikach na nowo lub gdy jesz je po raz pierwszy. Zajada się je tak samo przyjemnie jak dobrze zrobione mięciutkie kotlety mielone. W klasycznych kotletach ziemniaczanych i w tych od pana Tomka mięsa tym razem nie ma, ale możesz podać je np. z sosem gulaszowym - będzie pasować. Podobnie jak wiele innych dodatków, szczególnie bardziej wyraziste surówki. Kucharz do masy na kotleciki dodaje sporo zieleniny (możesz użyć ulubionej lub jej mieszanki) oraz 3 łyżeczki chrzanu, który ożywia smak i pasuje do ziemniaków i jajek jak mało co. Jeśli masz domowy chrzan, użyj nieco mniej - zwykle jest o wiele ostrzejszy.
Kotlety jajeczne z ziemniakami - sprawdzony pomysł na tani obiad
Jak mówi sam pan Tomek, kotlety ziemniaczane z jajkami w jego wersji są pulchne - w przeciwieństwie do wielu gniotowatych kotletów ziemniaczanych. Na aksamitną, ale zwartą konsystencję ma on kilka patentów. Do kotletów trzeba przesmażyć cebulę - doda im ona głębi smaku. Robimy to jednak na niewielkiej ilości tłuszczu, a samego oleju spod cebuli nie zlewamy do masy - by się nie rozjeżdżała i by nie trzeba było jej już niczym zagęszczać.
Oprócz żółtek dodatkowym spoidłem w masie na kotlety jajeczne z ziemniakami są ubite na sztywno białka. Dzięki temu trzymają się w ryzach i są puszyste. Po wmieszaniu białek gotową masę przed smażeniem trzeba odłożyć na kwadrans, by masa stężała i by łatwiej się ją lepiło. Podczas smażenia należy dosmażyć porządnie kotlety ziemniaczane z jednej strony, a dopiero potem jednorazowo odwrócić. Nie należy robić tego więcej razy, bo kotlety mogą rozlecieć się na patelni.
Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety ziemniaczane z jajkami
Składniki:
- 1,1 kg mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 pęczek ulubionej zieleniny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Dodatkowo, opcjonalnie: 2-3 łyżki bułki tartej, jeśli masa będzie za rzadka - do zagęszczenia oraz tłuszcz (np. masło klarowane) do smażenia).
Sposób przygotowania:
- Ugotuj i wystudź ziemniaki.
- Pokrój cebulę w niewielką kostkę i podsmaż na maśle.
- Gdy cebula się smaży, wyciśnij przez praskę ugotowane wcześniej ziemniaki. Jeśli nie masz praski, przetrzyj je przez sito.
- Przełóż z powrotem do garnka i odparuj masę, by było w niej jak najmniej płynu.
- Posiekaj drobno ugotowane jajka, dodaj do ziemniaków. Posiekaj i dodaj też do nich zieleninę. Dodaj zrumienioną cebulę do masy ziemniaczano-jajecznej. Wymieszaj starannie.
- Dodaj do masy żółtka, wymieszaj. Dopraw chrzanem, pieprzem i ewentualnie solą (wypróbuj masę przed dosoleniem), wyrób masę.
- Ubij białka na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do reszty masy. Odłóż całość na ok. 15 minut.
- Po upływie tego czasu ulep z masy kotleciki i obtocz w bułce tartej lub panko.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub inny tłuszcz.
Podawaj z surówką z kiszonej kapusty. Ziemniaki nie są już potrzebne - znajdują się już w kotletach. Jeśli czegoś ci brakuje, możesz dodać ryż. Kotlety można też podawać w bułce jak dawne bułki z kotletem á la domowe „burgery” z PRL.
Źródło przepisu: @Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).
















