Krem z kaszy manny od lat wykorzystuje się do przeróżnych ciast i deserów. Robiły go już nasze mamy i babcie, ale my trafiliśmy ostatnio na znacznie ciekawszą wersję o smaku kajmakowym. Taki krem z kaszy manny i kajmaku wygląda i smakuje jeszcze lepiej, a dodatkowo robi się go w banalnie prosty sposób. Zobacz ten sprytny przepis i koniecznie wypróbuj go w te święta.
Jak zrobić krem z kaszy manny w jeszcze lepszej wersji?
Kajmakową wersję robi się jeszcze prościej niż klasyczny krem z kaszy manny, bo wystarczy ugotować kaszę na mleku, a potem ją wystudzić i zmiksować z kajmakiem z puszki. Oczywiście do tego przyda się jeszcze trochę cukru, choć nie warto z nim przesadzać bo sama masa kajmakowa jest już mocno słodka.
Opcjonalnie można też dorzucić do masy nutkę wanilii, szczyptę cynamonu lub nieco kakao, a wtedy gotowy krem będzie jeszcze smaczniejszy. Najlepiej jednak najpierw przetestuj wersję podstawową, a dopiero potem kombinuj z ulubionymi dodatkami.
Kajmakowy krem z kaszy manny - do czego?
Tak przygotowany krem z kaszy manny i kajmaku genialnie sprawdzi się jako wypełnienie do mazurka wielkanocnego, ale nie tylko. Można nim przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet ciasto francuskie i w każdym wydaniu będzie pasował idealnie. Co więcej, taka masa z kaszy manny może być też dobrym nadzieniem do kruchych rurek lub tartaletek na jeden kęs.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przekładać nim torty na różne okazje, zamiast klasycznych ciężkich i tłustych maślanych kremów. Zobacz dokładny przepis na krem z kaszy manny i kajmaku poniżej i stosuj go na przeróżne sposoby, do wszystkich ulubionych deserów.
Kajmakowy krem z kaszy manny - przepis
Składniki:
- 700 ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- pół puszki kajmaku
Przygotowanie:
- Mleko z cukrem zagotuj w garnuszku, a potem dodaj do niego kaszkę, ciągle mieszając całość trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
- Gotuj kaszkę przez kilka minut, aż napęcznieje i zgęstnieje, a potem odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
- Zimną kaszkę zmiksuj z kajmakiem na aksamitny krem i wstaw całość do lodówki.


















