Taki kremowy serek w domowej wersji jest zdecydowanie lepszy i zdrowszy. Nie zawiera żadnych wypełniaczy i polepszaczy smaku, a tym bardziej konserwantów. Samo przygotowanie to dosłownie kilka chwil. Do masy dorzucam specjalne listki, które na maksa podbijają jego smak.

Jak zrobić serek z czosnkiem niedźwiedzim?

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego, naturalnego lub wysokobiałkowego skyra
  • duża garść liści czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Liście czosnku porządnie umyj pod bieżącą wodą i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym, a najlepiej w suszarce do sałaty. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Do miski przełóż wybrany nabiał, dorzuć do niego listki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przygotuj drugą miskę, postaw na niej sitko, wyłóż je czystą ściereczką kuchenną lub kilkoma warstwami gazy. Do środka przełóż masę z czosnkiem niedźwiedzim. Rogi gazy zawiąż mocno, żeby serek był w środku dość mocno ściśnięty. Dla pewności warto go jeszcze zabezpieczyć gumką recepturką.
  4. Tak przygotowany serek z czosnkiem niedźwiedzim wstaw do lodówki, z miską i na sitku. Odczekaj minimum 8 godzin, a w razie potrzeby możesz wydłużyć czas do 12 godzin.
  5. Z podanej proporcji wyjdzie co najmniej 315 g serka z czosnkiem niedźwiedzim, ale zdarza się też uzyskać około 370 g. Przy okazji z klasycznych ząbków możesz zrobić masło czosnkowe.

Gdzie zbierać czosnek niedźwiedzi?

Na sklepowych półkach można bez problemu znaleźć produkty z czosnkiem niedźwiedzim. Nikt nie zastanawia się nad tym, skąd on pochodzi. A tymczasem czosnek tego rodzaju w Polsce jest pod częściową ochroną. To znaczy, że można go zbierać wyłącznie po uzyskaniu specjalnego pozwolenia Polskich Lasów Państwowych. Jednak nie można wziąć więcej niż 50% liści z danego skupiska. I tak właśnie jest w lasach na Śląsku, w Małopolsce i na Podkarpaciu. Natomiast można pozyskać go legalnie na Słowacji i w Czechach. Zakazowi nie podlegają też uprawy prywatne, więc już teraz posadźcie te aromatyczne liście w swoim ogródku.

Źródło: przepis pochodzi z FB @W Ziutkowej kuchni