Zielona sól z czosnku niedźwiedziego to niebanalny pomysł na podkręcenie smaku i zapachu każdego wiosennego dania. Robi się ją z 2 składników: liści czosnku niedźwiedziego i dowolnej soli. Uwielbiam posypywać nią twarożek, jajka na miękko czy lekkie wiosenne kanapki.

Przepis na zieloną sól z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

  • 500 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 2 kg soli, najlepiej soli gruboziarnistej, np. morskiej lub kłodawskiej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie liście czosnku niedźwiedziego. Oddziel pożółkłe liście, łodyżki i ewentualne kwiaty. Wykorzystaj wyłącznie liście.
  2. Umyte liście czosnku niedźwiedziego dokładnie osusz, np. zostawiając je na suchej ściereczce kuchennej lub odciskając nadmiar wody przy pomocy papierowych ręczników.
  3. Poszatkuj czosnek niedźwiedzi.
  4. Przełóż liście do blendera i zmiel liście na pastę. Wykorzystaj duży blender, który pomieści całą przygotowaną sól.
  5. Dodaj 300 g soli i ponownie zmiel.
  6. Dodaj kolejne 200 g soli, zmiel.
  7. Wymieszaj wszystko dokładnie z pozostałą suchą solą.
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wysyp sól na blachę równomiernie.
  9. Nagrzej piekarnik do ok. 60 stopni. Włóż blachę do piekarnika i susz przez ok. 4 godziny przy uchylonych drzwiczkach.
  10. Co ok. 30 minut przemieszaj sól drewnianą szpatułką kuchenną.
  11. Po wysuszeniu w piekarniku wystaw sól na blat. Upewnij się, że nie jest widocznie wilgotna. W razie potrzeby wystaw blachę na słońce lub przedłuż czas suszenia w piekarniku.
  12. Suchą sól czosnkową przesyp do słoiczków.
  13. Możesz przechowywać ją nawet przez rok, jeśli została dobrze wysuszona.

Alternatywnie możesz wypróbować suszenie soli czosnkowej na słońcu, bez odpalania piekarnika. Nie testowałam tej metody, ale przy dobrej pogodzie, ostrym słońcu i niewielkiej warstwie soli powinna się sprawdzić.

Do czego wykorzystać sól z czosnku niedźwiedziego?

Tak przygotowana zielona sól z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do doprawienia wielu wiosennych potraw. Ja najchętniej wykorzystuję ją:

  • Jako posypka do wiosennego twarożku z czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym.
  • Jako przyprawa do mięs, np. kurczaka.
  • Do jajek na twardo lub na miękko. Dodaje im unikatowego koloru.
  • Na kanapki - np. z serem i pomidorem. Dodaje im ekstra smaku.
  • Jako posypka do makaronów.
  • Jako przyprawa do sałatek.

Sól czosnkowa doskonale pachnie, smakuje i przede wszystkim: wygląda. Warto posypywać nią przede wszystkim potrawy, w których można ją wyeksponować. Zupy czy sosy lepiej doprawić miksem suszonego czosnku niedźwiedziego z solą. Walor estetyczny jasnozielonej soli zanika w takich potrawach, więc lepiej wybrać prostsze rozwiązanie.

Zieloną sól dobrze postawić też na stole, np. podczas majówki czy spotkania ze znajomymi i rodziną. Gwarantuję, że wielu gości się nią zainteresuje. Polecam przygotować zawczasu małe słoiczki z czosnkową solą na wynos, które mogą stanowić miły podarunek dla osób, które zaciekawi ta wiosenna przyprawa.