Kiedyś nie czułam się mistrzynią serników na zimno. Uważałam, że kiepsko mi wychodzą - a to galaretka była zbyt wodnista, a to masa serowa mało kremowa, a to spód przeciekał... Później odkryłam ten przepis i zmieniłam zdanie. Ten deser zawsze udaje się idealnie i wszystko jest dokładnie tak, jak trzeba. Spróbuj i ty, a przekonasz się, że mam rację.
Przepis na kremowy sernik bez pieczenia
Składniki:
Na spód:
- 200 g herbatników
- 50 g masła
Na masę serową:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g serków homogenizowanych (mogą być waniliowe, ale ja zawsze wybieram truskawkowe)
Oprócz tego:
- 2 galaretki truskawkowe (można zmienić smak, jeśli zmieniasz też owoce)
- 800 ml wrzątku
- 250 g truskawek (albo innych owoców, np. borówek)
Sposób przygotowania:
- Herbatniki drobno pokrusz. 50 g masła roztop w rondelku, lekko wystudź i wymieszaj z okruszkami ciastek. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę herbatnikową, delikatnie ją wyrównaj i pougniataj.
- Spód schładzaj w lodówce podczas przygotowywania pozostałych warstw sernika.
- W dużej misce najpierw ubij śmietankę kremówkę razem z mascarpone. Pamiętaj, że śmietanka powinna być porządnie schłodzona, bo inaczej się nie ubije. Partiami dodawaj też cukier puder, aż uzyskasz jednolity, sztywny krem. Krótko wymieszaj z serkami homogenizowanymi.
- Nie ubijaj za długo, żeby "nie przebić" masy. Wyłóż ją na ciasteczkowy spód.
- Teraz przygotuj truskawki i galaretkę. Umyj truskawki, pozbaw szypułek i osusz. Pokrój je na ćwiartki.
- W osobnym naczyniu rozpuść galaretki w 800 ml wrzącej wody. Wymieszaj je z pokrojonymi owocami.
- Mieszankę owoców i galaretki powoli wylej na serową masę. Odstaw na całą noc do stężenia w lodówce.
Co można zmienić w tym deserze?
Jeśli chcesz, możesz w tym deserze zmienić główną bazę, czyli rodzaj serków. Ja rekomenduję przygotowanie ciasta na serkach truskawkowych, dzięki którym sernik na herbatnikach będzie nie tylko świetnie smakował, ale również pięknie wyglądał. Możesz jednak wykorzystać dowolny inny serek - nawet czekoladowy. Zmienić można też owoce i galaretkę. Ja czasem przygotowuję ten deser z borówkami amerykańskimi, pokrojonymi na połówki czereśniami, a czasem nawet z jagodami albo malinami. Możesz wtedy zmienić również rodzaj galaretki - niekoniecznie musi być truskawkowa. Możesz ją podmienić na inną owocową, a nawet przezroczystą, która pięknie podkreśli walory estetyczne deseru. Modyfikacje spodu też są dozwolone. Możesz użyć ciemnych ciasteczek typu markizy, zamiast opierać się tylko na zwykłych herbatnikach.
















