Kiedy brak czasu na skomplikowane wypieki, najlepiej złapać za przepis na prosty placek. Ale „prosty” nie musi wcale oznaczać „zwyczajny”. Chociaż truskawkowy raj z zewnątrz wygląda jak podstawowe ciasto z kuchni babci, kryje pewne tajemnice. Owoce, które spoczywają między warstwami kruszonki, skąpane są w śmietankowo-jajecznym sosie. Efektem jest niezwykle wilgotne i kremowe ciasto. Jego wnętrze cudownie kontrastuje z chrupiącą wierzchem. Do tego nie trzeba nic ubijać i niczego wyrabiać, więc na pewno się nie spocisz.
Jak przygotować składniki na truskawkowy raj?
Zacznij od truskawek. Jako że mają być gwiazdami tego wypieku, wybierz jak najładniejsze okazy. Nieuszkodzone, jędrne, niezbyt miękkie, żeby nie puściły zbyt dużo soku do ciasta. Najlepsze odmiany to Elsanta lub Kent. Mają błyszczącą, mocno czerwoną skórkę, są dość twarde i dobrze znoszą różne warunki, więc nie rozpadną się i zachowają kształt po upieczeniu.
Teraz kwestia temperatury składników. Tu nie trzeba się martwić o chłodzenia masła – kruszonka, która idzie zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta, powstaje na bazie oleju. Za to należy zadbać o to, by jajka i śmietanka, czyli składniki naszej „zalewajki", miały temperaturę pokojową, nie były prosto z lodówki. Wtedy wnętrze będzie piec się równomiernie.
Przygotuj szczelną blaszkę. Ponieważ masa, którą zalewasz truskawki, jest bardzo rzadka, nie jest mączna (zawiera tylko łyżkę skrobi) ziemniaczanej), może się wysączyć przez złączenia, jeśli używasz foremki sprężynowej. W razie wątpliwości wyłóż naczynie warstwą pergaminu.
Ciasto truskawkowy raj – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na zalewę:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Dodatkowo: 400 g truskawek
Przygotowanie:
- Umyj i osusz truskawki. Usuń szypułki. Pokrój owoce w połówki lub ćwiartki, w każdym razie w takie cząstki, które da się równomiernie rozłożyć na cieście.
- Umieść w misce wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj je drewnianą łyżką, a następnie zagnieć dłońmi, do momentu, kiedy się połączą i zaczną się do siebie kleić. Wyłóż 3/4 kruszonki do foremki o wymiarach 17x27 cm. Rozprowadź ją równomiernie po dnie. Nie musisz ugniatać jej i dociskać, wystarczy, że będzie dość luźno rozsypana. Rozłóż na niej truskawki.
- Połącz składniki na zalewę. Najpierw lekko rozmąć jajka ze śmietanką, potem dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Wylej na truskawki.
- Na owocach rozsyp pozostałą kruszonkę. Piecz tak przygotowane ciasto z truskawkami przez 45 minut w 170°C (tryb góra-dół). Powinno się ładnie zarumienić z wierzchu. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem przesianym przez gęste sitko.
Źródło: youtube.com/@HeniaFoksprzepismamypl

















