Na leniwe popołudnie, na jabłkowego smaka, na urodzaj owoców w koszyczku, na nieoczekiwane przyjście gości w niedzielę, na imprezę, kiedy umawiacie się, że każdy przyniesie coś słodkiego. Ciasto jabłkowe z budyniem przydaje się na wszystkie okazje, a robi się banalnie prosto. Wystarczy pokroić owoce, zasypać je cukrem i zalać je masą, którą „skręcisz” w 5 minut.  

Jakie jabłka wybrać do budyniowego ciasta? 

Możesz tak naprawdę wykorzystać to, co masz pod ręką, bo urok tego ciasta budyniowego z jabłkami ma polegać na tym, że nie musisz specjalnie iść na zakupy, żeby je upiec. Ale jeśli masz wybór, sięgnij po dość słodkie owoce. Dzięki temu nie będzie konieczne dodawanie tony cukru. Dobrze, jeśli mają winny i charakterystyczny korzenny posmak. Dzięki temu szybki deser będzie miał mnóstwo aromatu.  

W miesiące przed pierwszymi plonami z ogródka sprawdzą się takie odmiany jak szampion, lobo lub ligol. Latem skorzystaj z tego, czym obrodzą drzewka. Ciasto budyniowe z jabłkami będzie wyjątkowo pyszne z gościnnym udziałem papierówek, antonówek lub pirosów.  

Przepis na ciasto jabłkowe z budyniem 

Składniki: 

  • 1 kg jabłek  
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 budyń waniliowy z cukrem 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Przygotowanie: 

  1. Umyj jabłka, obierz je cienko ze skórki i pokrój w kostkę lub plasterki. Zasyp je cukrem i cynamonem. Dodaj też ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, żeby wszystkie cząstki owoców pokryły się dodatkami. 
  2. Wyłóż tortownicę o średnicy 20 cm papierem do pieczenia lub natłuść ją i obsyp bułką tartą. Na dno wyłóż jabłka z cukrem i przyprawami. 
  3. Połącz ze sobą suche składniki na ciasto, czyli mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Następnie dodaj płynne elementy, czyli jajka, mleko i roztopione masło. Miksuj wszystko, aż stworzy się jednolita, gęsta masa o konsystencji budyniu
  4. Zalej jabłka masą. Lekko postukaj foremką o blat, żeby wyrównać ciasto. Piecz je przez około 30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. 

Co możesz dorzucić do budyniowego ciasta z jabłkami? 

Ważne dodatki to przyprawy korzenne. Sprawdzą się nie tylko do piernika lub szarlotki z kruszonką. W każdym wypieku doskonale podkreślają smak jabłek i dzięki nim ciasto emanuje zapachem rodzinnego domu. Posłuż się przede wszystkim cynamonem i wanilią. Uwydatniają słodycz owoców i budyniowej masy. Możesz tez wykorzystać gałkę muszkatołową, kardamon lub goździki, a nawet szafran lub kurkumę, które sprawią, że prosty placek będzie miał intensywniejszą żółtą barwę. 

Jabłka spoczywające na dnie foremki polubią się z innymi owocami, takimi jak gruszki lub śliwki. W kwietniu lub maju, gdy tylko zacznie się sezon na nowalijki, możesz też dorzucić rabarbar. Poza tym masę warto wzbogacić orzechami, na przykład włoskimi, laskowymi lub pekan.