Młoda cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, które nadaje się niemal do każdej potrawy. Jeśli jednak naprawdę chcesz poczuć jej smak i wyjątkowy aromat, zrób z niej prostą sałatkę. Cukinia gra tu główne skrzypce, a dodatkiem do niej jest obłędny, zielony sos. Całość wychodzi po mistrzowsku, choć przepis jest wyjątkowo prosty. Nigdy nie sądziłam, że z tak zwyczajnych składników można wyczarować tak pyszne i aromatyczne danie. Zobacz, jak krok po kroku zrobić sałatkę z cukinii.

Prosta, ale obłędnie pyszna 1-składnikowa sałatka z cukinii

Ten przepis jest niezwykle prosty. Nie ma w nim żadnych trudnych kroków ani specjalnych trików. Jeśli dokładnie go zastosujesz, uzyskasz niebanalną sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielny posiłek na letnią kolację. Kluczem do sukcesu jest użycie młodych cukinii. Te starsze, które mają dużo pestek i grubą skórkę nie nadają się do tej sałatki. Młodych cukinii nie obieraj, jedynie odetnij ich końcówki i pokrój je w słupki. Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Pilnuj, aby się nie rozgotowały. Powinny zostać jędrne i chrupiące (pamiętaj, że cukinie można jeść również na surowo). Tak przygotowane cukinie połącz z obłędnym, zielonym sosem i gotowe. 15 minut pracy, a efekt zachwyci każdego.

Przepis na sałatkę z cukinii

Składniki: 

  • 2 młode cukinie
  • pęczek świeżej bazylii
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób sos do cukinii. Bazylię umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Przełóż ją do miseczki, dodaj do niej sól, oliwę, pieprz oraz czosnek. Całość wymieszaj i schłodź w lodówce.
  2. Następnie przygotuj cukinie. Odkrój ich końcówki (nie trzeba ich obierać) i pokrój je na plastry, a następnie w słupki.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Na wrzącą włóż pokrojone cukinie i gotuj je przez 7 minut. Po tym czasie odcedź je z wody i przełóż na suchą ściereczkę (sprawdzi się też gaza czy tetrowa pieluszka). Odciśnij porządnie cukinię z wody i przełóż do miski. 
  4. Zalej ją bazyliowym sosem i podawaj. 

Jak urozmaicić przepis na sałatkę z cukinii?

Taka sałatka jest genialna w smaku, jeśli jednak zrobiłeś ją już wiele razy, to podrzucam kilka trików, które w prosty sposób odmienią jej smak:

  • Dodaj do sosu bazyliowego kilka posiekanych listków mięty. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze świeższa i bardziej orzeźwiająca.
  • Gotową sałatkę posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Nada jej to przyjemnej chrupkości.
  • Zamiast czosnku granulowanego użyj świeżego, przeciśniętego przez praskę. Sałatka zyska ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak.

Źródło: Instagram.com/finestradelgusto