Pomysłów na farsz do krokietów jest całe mnóstwo. Te z kiszoną kapustą serwujemy do barszczu na Boże Narodzenie, ale już z farszem jajecznym można jeść cały rok. Krokiety z soczewicą przypadną do gustu wegetarianom, a z kurczakiem mięsożercom. Mało kto słyszał o krokietach ruskich z serowym nadzieniem, a warto ich spróbować. Ale my mamy dla ciebie jeszcze jeden pomysł. Wiosenne krokiety z młodą kapustą, ale wzbogacone o 2 wyraziste dodatki.

Krokiety z duszoną młodą kapustą

Krokiety z duszoną młoda kapustą to połączenie dwóch przysmaków, czyli naleśników i kapusty. Żeby jednak nabrały jeszcze wyraźniejszego smaku w farszu lądują 2 wyraziste dodatki. To pieczarki i boczek, dzięki którym całość nabiera wyraźnego aromatu i konsystencji. Takie krokiety doskonale smakują podane samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować do nich także barszcz z młodych buraczków.

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem - przepis

Z tego przepisu wyjdzie około 10 krokietów. Przygotuj składniki:

Na naleśniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka 3.2%
  • 100 ml wody mineralnej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 1/2 średniej główki kapusty (bez wierzchnich liści)
  • 400 g pieczarek
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 1,5 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki szklanki mleka 3.2%
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia krokietów

Przygotowanie krokietów z młodą kapustą krok po kroku:

  1. W misce umieść mleko, wodę, olej oraz jajka, zacznij miksować i stopniowo dodawaj mąkę. Na końcu dodaj sól. Ciasto powinno być gładkie, jednolite, bez grudek. Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki na patelni o śr 24-26 cm.
  2. Młodą kapustę oczyść z uszkodzonych liści, przepłucz, jeśli to konieczne i poszatkuj drobno. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek. Chwilę go zrumień, ale nie za długo, żeby nie zrobił się gorzki i dodaj kapustę. Całość podduś na małym ogniu. dusimy na małym ogniu. 
  4. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i na drugiej patelni duś ze szczyptą soli, aż odparuje z nich woda. Przełóż do miseczki.
  5. Boczek pokrój w cienkie paseczki, albo kosteczkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż, aż całkowicie wytopi się tłuszcz
  6. Do boczku dodaj pieczarki i kapustę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Gotowy farsz kładź na naleśniki i zwijaj jak zwykłe krokiety.
  8. Każdy krokiet panieruj najpierw w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Jeśli chcesz sobie ułatwić i przyspieszyć pracę, roztrzepane jajko z mlekiem połącz z mąką, by wyszło lekko gęste ciasto. Krokiety mocz w cieście, a następnie w bułce tartej.
  9. Smaż na oleju, na małym ogniu z każdej strony, aż krokiety ładnie się zrumienią.