Kruche ciasteczka siostry Anastazji to przepis, który odkryłam niedawno, ale od razu się w nim zakochałam. Ciasteczka robi się prościutko, a do tego wyglądają niezwykle uroczo. Wystarczy przygotować kruche ciasto ze sprawdzonym dodatkiem, a następnie wykrawać z niego ciastka i nadziewać marmoladą. Moje dzieci, gdy tylko je zobaczyły, od razu zaczęły je jeść, niemal na wyścigi.
Jak zrobić kruche ciasto na ciasteczka sposobem siostry Anastazji?
Siostra Anastazja robi kruche ciasto na żółtkach, ale wykorzystuje nie tylko surowe, ale również ugotowane. Dodaje je w proporcji pół na pół, dzięki czemu ciasto wychodzi przepyszne. Gotowane żółtka to stary, sprawdzony sposób na to, by ciasto było bardziej kruche. Możesz wykorzystać świeżo ugotowane jajka lub takie z poprzedniego dnia (przechowywane w lodówce). I tak koniecznie trzeba je ostudzić przed połączeniem z pozostałymi składnikami. Takie kruche ciasto można wykorzystać nie tylko do ciasteczek z marmoladą, ale również jako spód do ciasta z owocami czy przełożyć je kremem. Świetnie się z nim pracuje, jest bardzo plastyczne i nie wymaga chłodzenia przed pieczeniem.
Getty/iStock, Nature, food, landscape, travel
Przepis na kruche ciasteczka z marmoladą
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka gotowane
- 2 żółtka surowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 białko
- 3 łyżki marmolady twardej
- mielone orzechy lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania.
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo (chyba że masz już wcześniej ugotowane). Ostudź je, wyjmij z nich żółtka i przetrzyj je przez sito.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, żółtka surowe i gotowane, pokrojone w kostkę masło oraz proszek do pieczenia. Wyrób ze składników gładkie i jednolite ciasto.
- Rozwałkuj je na grubość 3 mm. Za pomocą jednej foremki wytnij z niego ciasteczka. W co drugim ciastku zrób dziurkę na marmoladę np. za pomocą małej foremki do rurek. Możesz też wykorzystać gotowe wykrawacze do ciastek z dziurką (zrobisz je wtedy w wielu kształtach).
- Ciasteczko bez otworu posmaruj roztrzepanym białkiem (za pomocą pędzelka), nałóż na nie ciasteczko z otworem, a dziurkę wypełnij marmoladą (najłatwiej zrobisz to za pomocą rękawa cukierniczego). Nie zlepiaj ich ze sobą (podczas pieczenia delikatnie się połączą, ale ważne, aby zachowały się kontury dwóch ciastek).
- Wierzch ciasteczek również posmaruj białkiem. Możesz posypać je mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi (pominęłam).
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
- Gotowe ciasteczka udekoruj cukrem pudrem.
















