Pomysłów na kruche ciasto jest bez liku. Sama ostatnio widziałam na naszym kanale redakcyjnym świetny patent mojej redakcyjnej koleżanki na kruche ciasto metodą łyżeczkową. Jednak wszystkie mówią o jednym: podstawą jest zimne masło, a nawet im zimniejsze, tym lepsze. Jednak nie do końca mogę się z tym zgodzić. Kruche ciasto możesz zrobić także inaczej. Bez zimnego masła, a chrupiące w punkt.
Jak zrobić kruche ciasto bez zimnego masła?
Ten patent na kruche ciasto wydaje się nieprawdopodobny, ale zapewniam, że działa. Zamiast chłodzić masło w lodówce, włóż je z kilkoma innymi składnikami do naczynia żaroodpornego i piecz całość przez kilkanaście minut, aż masło się roztopi i delikatnie zbrązowieje. Wtedy wyjmij je z piekarnika i gorące połącz z mąką. W ten prosty sposób powstanie kruche ciasto, które po upieczeniu do złudzenia przypomina to klasyczne. Jest maślane, niesamowicie pachnie, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. Podczas nakładania do formy nie kurczy się, nie trzeba go obciążać kulkami ceramicznymi, ładnie i równo się piecze. W porównaniu do klasycznego kruchego ciasta jest mniej sypkie, ale moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza (osobiście nie lubię też, gdy ciasto kruche niemal rozpada mi się w rękach).
Tak przygotowane kruche ciasto z gorącym masłem możesz wykorzystać jako spód do ciasta z budyniem i owocami, do szarlotki czy też do przełożenia kremem. Pasuje też do tart, serników i ciasteczek.
Przepis na kruche ciasto z gorącym masłem
Składniki:
- 180 g masła (sprawdzi się zarówno zimne, jak i w temperaturze pokojowej)
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Masło pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego (jeśli masz miękkie masło, po prostu przełóż je do naczynia). Wlej do niego olej, wodę, wsyp cukier i sól. Wstaw na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W tym czasie masło się roztopi i delikatnie zacznie brązowieć na brzegach. Wyjmij je wtedy z piekarnika.
- Przelej masło z dodatkami do miski, przemieszaj i do gorącego wsyp mąkę pszenną. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Przełóż je do formy (pasuje do klasycznej formy na tartę albo tortownicy o średnicy 24-26 cm, tą ilością ciasta wyłożysz spód i boki formy) za pomocą łyżki drewnianej (ciasto jest bardzo gorące, więc nie rób tego rękami). Wyrównaj je i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut, aż się zrumieni i zezłoci. Wyjmij je z piekarnika i ostudź.
















